Generalul Iulian Berdilă, comandantul Forțelor Terestre Române, a decorat militari americani la baza Fort Knox în SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Generalul-maior Iulian Berdilă, decorând soldați americani în SUA
Generalul-maior Iulian Berdilă, decorând soldați americani în SUA

Generalul-maior Iulian Berdilă a ”onorat trupele” americane, în cadrul unei vizite la Corpul (de armată) ”Victory” al US Army, dislocat la Fort Knox.

”Un înalt oficial militar român s-a întâlnit, joi, cu liderii cheie ai Corpului Victory și a onorat contribuțiile distinșilor membri ai Corpului la eforturile americano-române, în timpul unei vizite la Cartierul General al Corpului”, au precizat Forțele Terestre ale SUA (US Army), într-un comunicat de presă.

În cadrul vizitei, Generalul-maior Iulian Berdilă - comandantul Forțelor Terestre române, a informat liderii, s-a întâlnit cu soldații și a oferit premii personalului Corpului Victory pentru contribuția lor la parteneriatul strategic româno-american.

În timpul ceremoniei de premiere, desfășurată în fața cartierului general al marii unități operative, Berdilă a decorat Corpul V și a înmânat premii celor șase militari americani  care, au avut o contribuție deosebit de importantă la demersurile româno-americane: Colonel James E. Armstrong III, Colonel Dawn L. Orta, Maior Chase S. Baker, Sergent-major de comandă Michael J. Lamkins, Sergent-șef Joshua J. Gendron și Sergent de stat major Teja Jo Stroup. Aceștia au primit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre române, pentru îndeplinirea impecabilă a misiunilor, obținerea unor rezultate excepționale în procesul de pregătire și dăruirea dovedită în sprijinul Forțelor Terestre ale României.

„Trebuie să recunoaștem valoarea Corpului V și a personalului său dedicat misiunii noastre, așa că am vrut să profit de această ocazie pentru a veni la [Fort] Knox… pentru a aprecia contribuțiile voastre la misiunea și formarea [României]”, a spus Berdilă în timpul ceremoniei. „Prin oferirea culorilor (decorarea drapelului de luptă al Corpului V – nota autorului), punem acea recunoaștere permanentă în ecoul timpului. Trebuie să îndeplinim această misiune de a proteja generațiile viitoare.”

Locțiitorul comandantului Corpului V, Generalul-maior Jeffery Broadwater și Sergentul-major de comandă Raymond Harris l-au salutat pe liderul Forțelor Terestre române după care, au discutat subiecte privind securitatea, interoperabilitatea și comanda-controlul în cadrul forțelor din România, precum și în regiunea Mării Negre.

„Suntem cu adevărat onorați și umili să-l avem aici în Kentucky pe generalul-maior Berdilă care ne-a recunoscut corpul și soldații”, a spus Broadwater, originar din Radcliffe, Kentucky. „Avem un parteneriat excelent cu România și așteptăm cu nerăbdare să construim interoperabilitate, pe măsură ce oferim forțe partenere, antrenate și pregătite de luptă.”

Corpul V și Divizia 101 Aeropurtată (Asalt Aerian) acționează alături de aliații români și alți aliați NATO și partenerii regionali de securitate pentru a furniza forțe pregătite pentru luptă, pentru a executa activități de antrenament comune și multinaționale pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și pentru a asigura o postură colectivă adecvată de descurajare și apărare, a sintetizat US Army contribuția sa la securitatea europeană.

În timpul vizitei la Fort Knox, generalul Berdilă a vizitat, de asemenea, Comandamentul Cadeților, Comandamentul pentru Resurse Umane și Comandamentul de Recrutare ale US Army unde a discutat despre provocările și oportunitățile legate de managementul personalului cu aptitudini excepționale și activitatea de recrutare.

Turul liderului militar român în regiune a inclus și o vizită la Fort Campbell (situat pe granița dintre statele Kentucky și Tennessee – nota autorului) unde, s-a întâlnit cu lideri și soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate „Screaming Eagles” care, joacă un rol deosebit de important în operațiile și exercițiile din România.

Corpul V, aflat în subordinea Forțelor Terestre americane din Europa și Africa, deține comanda și controlul pentru toate marile unități și unități ale US Army alocate prin rotație teatrului european de acțiuni militare. În prezent, are sub control operațional Divizia 101 Aeropurtată, Divizia 1 Infanterie, Regimentul 2 Cavalerie, Brigada 12 Aviație de Luptă, Brigada 41 Artilerie, Brigada 4 Asistență pentru Forțele de Securitate și Batalionul 5 al Brigăzii 4 Artilerie Antiaeriană (5-4 Air Defense Artillery Brigade), potrivit comunicatului de presă.

Nota autorului:

Corpul de armată V sau ”Victory” – cunoscut anterior sub numele de Corpul 5, a fost reactivat pe 11 februarie 2020, după o întrerupere de șapte ani. În perioada războiului rece, Corp 5 Armată al US Army a fost dislocat în Europa.

Marea unitate operativă are o bogată experiență de luptă, în anul 2003 participând la războiul din Irak. În șaisprezece zile de luptă, unitățile Corpului V  - Divizia 3 Infanterie, Divizia 101 Aeropurtată și o brigadă din Divizia 82 Aeropurtată, au avansat peste 500 de km, din Kuweit până la Bagdad. Din 2012 până în 2013, Corpul V a fost mutat în Afganistan, unde a comandat toate forțele terestre americane dislocate acolo.

Pe lângă statul major principal dislocat la Fort Knox, Corpul V mai are un stat major în Europa (forward headquarters), dislocat la Camp Kosciuszko, în Poznan, Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel