Generalul Degeratu: „Armata României nu are capacitatea de a organiza acțiuni de apărare”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata României
Armata României

Generalul Constantin Degeratu, fost Șef al Marelul Stat Major al Armatei Române în perioada 1997-2000, a vorbit despre situația actuală din Armată.

În cadrul unei emisiunii „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, generalul Degeratu a vorbit despre amenințarea Rusiei la adresa României. În acest context generalul a atras atenția că în primul rând pentru țara noastră, „NATO înseamnă România”, precizând că primii care trebuie să ne apărăm suntem noi, abia apoi urmează aportul altor state NATO.

Generalul Degeratu amintește că în prezent România „are nivel de apărare de divizii” iar Armata, așa cum este ea organizată, așteaptă să fie luată „în subordinea unui comandament de armată NATO” care să organizeze apărarea țării noastre.

„România are nivel de apărare de divizii. Noi nu avem capacitatea de a organiza acțiuni tactice operative de corp pe armată și acțiuni de apărare. Dobrogea nu poate fi apărată de o divizie. Ea se apără de un comandament operational de tip armată. Nu îl avem. Nu avem nici oameni pregătiți pentru așa ceva! Nu avem oameni care să știe cum se organizează o operație de armată”, a precizat generalul Constantin Degeratu.  

Fostul Șef al Statului Major a adăugat că „Armata Română la ora actuală, asa cum este organizată, așteaptă să fie luată de cineva în subordine pentru apărarea României. Adică să vină un comandament de armată NATO, să organizeze apărarea și să dea misiuni Armatei Române”.

 

Doar două divizii gata de luptă

 

În ceea ce privește granițele și vulnerabilitatea în zona nordică și estică, generalul Degeratu spune că România nu dispune în prezent decât de două divizii.

„România are două comandamente de divizii în total care împart țara în două, pe diagonală”.

Generalul a mai adăugat că granița cu Bulgaria nu este o graniță amenințată, la fel cum, „teoretic”, nici graniția cu Ungaria nu este amenințată, dar a tras un semnal de alarmă asupra graniței cu „Ucraina țară care poate fi într-o săptămână, o lună, în trei luni, aliată cu Rusia”, precizând că „o schimbare de regim la Kiev prin forță se poate produce oricând” iar Republica Moldova poate „deveni un instrument al Rusiei împotriva României”.

Generalul Constantin Degeratu a atras atenția asupra gravității lipsei de organizare din Armată și lipsa unei strategii și a unui plan de apărare. El a precizat că în cadrul celor două divizii luptătoare România are aproximativ 20.000 de oameni iar totalul efectivelor Forțelor Armate este de aproximativ 70.000.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel