General polonez: Recunoașterea Rusiei ca inamic va avea ca rezultat o prezență permanentă a trupelor NATO în regiune

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă noul concept strategic al NATO ar urma să definească Rusia drep inamic al Alianţei, o consecință firească a luări acestei decizii va fi o prezență permanentă a trupelor aliate în regiunea de est a Europei, prezice fostul șef al Statului Major al Forțelor Armate Poloneze şi fost ambasador în Turcia, generalul în rezervă Mieczyslaw Cieniuch.

Noul concept strategic al NATO, care definește provocările și trasează viitoarele sarcini militare și politice, urmează să fie adoptat la summitul NATO de la Madrid, programat pentru 29-30 iunie.

De câteva săptămâni, oficialii NATO au spus direct că obiectivele Alianţei vor fi reevaluate la Madrid. Având în vedere invazia rusă din Ucrainei, a devenit clar că Moscova nu mai poate fi privită ca un „partener”, deoarece prin acţiunile sale a devenit o amenințare pentru țările lumii libere. Acesta va fi principalul mesaj pe care îl vom auzi între 28 și 30 iunie de la summitul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni o creștere semnificativă a cheltuielilor militare. „Va trebui să investim mai mult” – recunoaște răspicat Jens Stoltenberg, subliniind în același timp că Alianța investește constant în dezvoltarea armatei. Scopul este însă ca fiecare stat membru al NATO să atingă nivelului de 2% din PIB cu cheltuieli pentru apărare.

,,Mă aștept ca Aliații să precizeze că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre şi a ordinii internaționale bazate pe reguli. Vom transforma Forţa de răspuns a NATO şi vom mări numărul militarilor cu nivel ridicat de reacţie la peste 300.000", a spus ieri Stoltenberg înainte de summitul NATO de la Madrid.

Fostul șef al Statului Major al Forțelor Armate Poloneze, generalul în rezervă Mieczyslaw Cieniuch, a precizat într-un interviu pentru agenţia poloneză de presă PAP că deciziile care ar urma să fie luate la summitul NATO de la Madrid sunt importante pentru Polonia din cauza poziției geografice - ţara aflată la graniţa de est a NATO.

Generalul polonez a adăugat că summitul din acest an va fi important mai ales din cauza actualului mediu de securitate din regiune - agresiune militara rusa din Ucraina.


General Cieniuch: NATO ar trebui să definească fără echivoc Rusia ca inamic

 

Generalul Mieczyslaw Cieniuch a subliniat importanța pentru Polonia a noului concept strategic pe care Alianța urmează să-l anunţe la summitul NATO de la Madrid şi pe care îl va aplica în următorii ani.

„Din ceea ce ştim până acum, Alianța urmează să definească în mod clar Rusia ca inamic. Această definiție este foarte importantă, deoarece deciziile naționale și cele luate la nivel aliat vor trebui să țină cont  de acest aspect” – a spus fostul șef al Statului Major al Forțelor Armate Poloneze.

Luarea unei astfel de decizii ,,este important pentru noi (n.r. Poloniei) datorită prezenței aliate permanente pe teritoriul nostru, în statele baltice și în regiunea. Această prezență constantă va fi o consecință firească a acestei prevederi - atâta timp cât rămâne la nivel de concept" - a subliniat generalul polonez.

El și-a exprimat speranța că poziția Poloniei va fi reflectată în documentele summitului și că Alianța își va exprima și sprijinul pentru Ucraina.

„Deși Alianța ca organizație nu este direct implicată de partea ucraineană, marea majoritate, dacă nu toate, a statelor membre susțin fără echivoc partea ucraineană în acest conflict. Acest lucru a fost confirmat de reuniunile grupului de contact al miniștrilor apărării. Ramstein 1, 2 și 3” – a spus generalul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel