General Atomics lansează o nouă imagine a dronei sale de luptă de generația următoare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Divizia de Sisteme Aeronautice a General Atomics (GA-ASI), a publicat, recent, o nouă imagine cu viitorul său avion invizibil de luptă fără pilot, de generație următoare.

Într-o postare pe pagina sa de Twitter, GA-ASI a precizat: „Ingineria noastră digitală robustă și practicile avansate de fabricație pun la dispoziția luptătorilor și în condiții de prețuri accesibile, sisteme de arme dominante care au viteza și letalitatea necesare pentru a menține superioritatea.”

Potrivit informațiilor din surse deschise, aeronava fără pilot (UAV) are un design de aripă zburătoare și reprezintă o propunere pentru înlocuirea MQ-9 Reaper din Forțele Aeriene ale SUA (US AF). Dacă noua dronă va moșteni misiunile MQ-9 Reaper, atunci aceasta va fi echipată atât cu senzori ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance), cât și cu rachete și bombe pentru acțiuni de luptă. De la noul UAV, pe lângă capabilitățile stealth, se așteaptă, cel puțin, să egaleze performanțele de anduranță ale MQ-9, care poate rămâne în aer peste 27 de ore.

Proiectul a fost prezentat US AF în vara anului trecut, împreună cu cel puțin alte patru propuneri pentru aceeași clasă de aeronave, din partea unor companii importante, printre care Northrop Grumman, Lockheed Martin, Boeing și Kratos. Potrivit cerințelor US AF, noul UAV stealth este planificat să intre în serviciu în 2030.

Un alt fapt interesant în legătură cu postarea pe Twitter a GA-ASI este că, aceasta a fost făcută imediat după ce un general din US AF a dat o declarație îngrijorătoare despre viitorul avion de luptă american, de generația a șasea, cunoscut sub numele de NGAD (Next Generation Air Dominance), deși până acum totul arăta foarte bine în legătură cu acesta.

În septembrie 2020, Will Roper, fostul asistent pentru achiziții al Secretarului Forțelor Aeriene, se arăta foarte încrezător în viitorul NGAD, lăsând să se înțeleagă că aeronava va intra în fabricație în 2022. Dar, datele concrete au întârziat să apară, sporind și mai mult misterul din jurul avionului. În plus, conform unor informații ulterioare, NGAD nu ar fi de fapt un singur avion de luptă ci mai degrabă o familie de aeronave, printre care și avioane fără pilot.

Șeful Comandamentului de Luptă Aeriană (Air Combat Command), generalul Mark Kelly, și-a exprimat recent îngrijorarea, precizând  că SUA nu va lansa NGAD la timp pentru a învinge China, potrivit Defense News.

„În primul rând, sunt încrezător că tehnologia și punctele de testare s-au dezvoltat până la un nivel suficient, astfel încât  tehnologia NGAD să poată fi lansată în producție”, a spus Kelly. „Și sunt încrezător că adversarii de la celălalt capăt al acestei tehnologii vor suferi o zi foarte grea, o săptămână grea și un război dur. Ceea ce nu știu - și lucrăm cu marii noștri parteneri - este dacă națiunea noastră va avea curajul și concentrarea, să ducă la bun sfârșit această sarcină, înainte ca cineva, cum ar fi chinezii, să facă funcțională o astfel de tehnologie și să o folosească împotriva noastră.”

Cu alte cuvinte, generalul Kelly confirmă că tehnologia NGAD există, a fost testată, dar sunt unele probleme de finanțare, care ar putea duce la întârzieri în derularea programului. În bugetul pentru 2021, a fost alocată programului suma de 904 milioane dolari, în condițiile în care US AF solicitaseră 1,044 miliarde dolari.

În aceste condiții, GA-ASI a anunțat pe Twitter că tehnologia sa are prețuri ”accesibile” și oferă ”sisteme de arme dominante”. Respectivele calități, desigur, fac propunerea GA-ASI un candidat perfect pentru NGAD. Doar că UAV-ul are ca orizont de intrare în serviciu anul 2030, mult prea târziu pentru cerințele NGAD. Cu toate acestea, dacă NGAD este într-adevăr o familie de aeronave, există posibilitatea ca proiectul GA-ASI să fie în momentul de față, mai mult decât o simplă schiță.

Nu ar fi pentru prima dată când, americanii surprind la acest capitol. Primul avion invizibil – F-117 ”Nighthawk”, a rămas secret timp de cinci ani, deși era operațional, până a fost prezentat public în 1988.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel