Gen. Berdilă, șeful Forțelor Terestre Române: Discuția despre războaiele viitorului trebuie să pornească de la soldatul viitorului

Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române

Generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum, a subliniat importanța soldaților în războaiele viitorului.

La conferința Black Sea and Balkans Security Forum, organizată de New Strategy Center în acest weekend, generalul Iulian Berdilă a luat cuvântul în cadrul panelului cu privire la războiul viitorului.

În pofida importanței tehnicii militare, generalul Berdilă a subliniat că resursa umană va fi la fel de importantă iar „orice discuție despre viitor” va trebui să pornească de la conceptul de soldat al viitorului. Cu alte cuvinte, pregătirea și echipamentele de ultimă generație trebuie integrate în resursa umană fără de care nu se poate.

„Orice discuție despre viitor trebuie să pornească de la soldatul viitorului, de la cum arată el și ce fac liderii de azi pentru a le pune la dispoziție aceste capabilități. (...) Trebuie să ne asigurăm că oferim soldaților resursele necesare. Nu mă refer doar la partea financiară sau beneficiile sociale, ci și la valoarea pe care o punem pe Armată.

Am văzut în Ucraina cât e de importantă resursa umană. E la fel de important să existe evoluție în carieră, să există centre să de instruire și să le oferim capabilitățile prin care aceștia să poată duce la bun sfârșit misiunile la care participă. Acest lucru e o provocare uneori”, a precizat șeful Statului Major al Forţelor Terestre Române.

 

Soldatul viitorului, un program important și în România

 

Amintim că în programele de înzestrare ale statelor ce dețin armate puternice, echiparea individuală a soldatului are un rol esențial. Unele țări, mult mai avansate din punct de vedere militar și tehnologic, dezvoltă inclusiv costume cu armură futuristă capabile să mărească performanțele fizice ale soldatului. În viitor noile echipamente se vor putea coordona totodată cu alte structuri de forță, în timp real, precum un regiment de blindate sau inclusiv o escadrilă de aviație.

La jumătatea lunii mai, generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu, vorbind de programele de înzestrare, a amintit de dotarea individuală a soldatului și importanța ei.

„Un lucru la care țin foarte mult este dotarea individuală a soldatului. Cel puțin, în acțiunile de apărare, cu toate sistemele tehnice, acțiunea militarului e fundamentală. Trebuie să îl avem echipat și cu mijloace de protecție și cu armament modern. Și mai ales cu aparatură de vedere pe timp de noapte, acesta e un alt program important de înzestrare, la care la nivelul Statului Major al Apărării ținem foarte mult”, preciza la vremea respectivă generalul Daniel Petrescu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel