Gazprom anunţă finalizarea gazoductului Nord Stream 2. Ucraina, hotărâtă să lupte până la capăt împotriva proiectului ruso-german

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Grupul rus Gazprom a anunţat că lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 s-au finalizat în dimineaţa zilei de vineri, 10 septembrie, transmite Itar Tass.

"La o reuniune operaţională care a avut loc la sediul Gazprom, directorul general al grupului, Alexey Miller, a informat la ora locală 8:45 (5:45 GMT) lucrările de construcţie la Nord Stream 2 au fost finalizate", a informat grupul energetic controlat de statul rus, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Zilele trecute, operatorul proiectului Nord Stream 2 anunţa că specialiştii aflaţi pe nava rusească Fortuna au sudat ultima ţeavă din această conductă care trece prin apele teritoriale germane, care apoi urma să fie unită cu secţiunea din apele teritoriale daneze pentru finalizarea proiectului.

Potrivit Gazprom, o cantitate de 5,6 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi livrată prin Nord Stream 2 până la finele acestui an.

Gazoductul Nord Stream 2 este compus din două linii separate care împreună pot să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitatea suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Bloomberg a dezvăluit că Gazprom intenţionează să demareze livrările de gaze prin prima linie a Nord Stream 2 la 1 octombrie, iar prin ambele linii de la 1 decembrie.

Programat iniţial să devină funcţional în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se implică în construcţia acestei conducte. Perspectivele s-au schimbat după ce preşedintele Joe Biden a decis să elimine unele sancţiuni, în luna mai a acestui an când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia ca o armă împotriva Ucrainei.

 

Ucraina se va lupta până la capăt împotriva Nord-Stream 2

 

Ucraina se va lupta împotriva exploatării controversatului gazoduct ruso-german Nord-Stream 2 care îi ocoleşte teritoriul, în ciuda finalizării proiectului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Serghei Nikiforov.

Preşedintele Volodimir Zelenski "a subliniat mereu că Ucraina se va lupta împotriva acestui proiect politic rus până la finalizarea sa şi după aceasta şi chiar după începerea livrărilor de gaze", a precizat el.

Kievul a primit totuşi "garanţii" de la Berlin şi Washington cu privire la menţinerea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul său "timp de cel puţin zece ani", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a anunţat anterior vineri finalizarea acestui gazoduct controversat care trece pe sub Marea Baltică şi leagă direct Rusia şi Germania.

Pe termen lung, proiectul va priva Ucraina de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe an, sumă pe care ea o primeşte în prezent pentru tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său.

Kievul se teme de asemenea ca o oprire a tranzitului să nu faciliteze o eventuală invazie a Rusiei, deoarece Moscova nu va mai trebuie să îşi facă griji în legătură cu infrastructura de gaz ucraineană pentru a-şi alimenta cu gaz principalii săi clienţi europeni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel