FSB, arestări în Crimeea în urma unei operațiuni vaste. SUA cer Rusiei să înceteze persecuțiile

Tudor Curtifan / 28 Martie 2019 / 09:44

Serviciile de securitate ruse au reţinut miercuri cel puţin 20 de persoane, suspectate de apartenenţă la o grupare islamistă, în cursul unor percheziţii în rândul comunităţii tătarilor din Crimeea, peninsulă a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.

Arestările au fost denunţate de către avocaţii suspecţilor, în opinia căruia este vorba de una dintre cele mai vaste operaţiuni împotriva minorităţii musulmane, supusă unei puternice presiuni din partea autorităţilor ruse de la anexarea teritoriului ucrainean, faţă de care s-a opus majoritatea comunităţii tătare.

Potrivit unui comunicat al serviciilor ruse de securitate FSB, au fost arestaţi ''20 de membri şi responsabili'' ai mişcării islamiste radicale Hizb ut-Tahrir, ce militează pentru crearea unui califat care să-i unească pe toţi musulmanii din lume şi care este interzisă din Rusia din 2003.

FSB scrie în acelaşi comunicat că gruparea încearcă să promoveze ''o ideologie bazată pe terorism'' şi să facă recrutări în rândul tătarilor din Crimeea.

Autorităţile ruse au luat numeroase măsuri împotriva tătarilor din Crimeea de la anexarea peninsulei în martie 2014: adunarea lor a fost interzisă şi calificată drept ''organizaţie teroristă'', iar canalul lor de televiziune a fost închis.

Un reprezentant al acestei comunităţi, Nariman Jelyal, a spus că arestările de miercuri au legătură cu alegerile prezidenţiale din Ucraina, duminică urmând să aibă loc primul tur de scrutin.

Ambasada SUA de la Kiev şi-a exprimat ''preocuparea în legătură cu raziile întreprinse de Rusa şi intimidările la adresa tătarilor din Crimeea''. ''Facem apel la guvernul rus să pună capăt acestor arestări injuste, percheziţiilor şi persecuţiei tătarilor din Crimeea, militanţilor şi jurnaliştilor'', a afirmat Ambasada SUA.

Ministerul ucrainean de Externe a denunţat şi el arestările şi a făcut apel la comunitatea internaţională să-şi sporească presiunilor asupra Rusiei. Amnesty International a condamnat de asemenea valul de arestări din Crimeea.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy