Fregate pentru Grecia. Germania surprinde după ofertele din Franța și SUA și scoate asul din mânecă: Nemții plusează cu submarine

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Meko 200, sursă foto: ThyssenKrupp
Meko 200, sursă foto: ThyssenKrupp

Grecia a demarat unul din cele mai scump program de înzestrare din istoria sa, în valoare de aproximativ 5 miliarde - achiziționarea a patru fregate moderne, în contextul tensiunilor cu Turcia din Mediterana de Est. 

De departe și pe bună dreptate presa elenă a privit spre SUA și mai ales spre Franța cu privire acest program de înzestrare. În contextul în care Atena a bătut palma în timp record pentru achiziționarea de avioane Rafale, Franța pare în pole position în ceea ce privește alegerea grecilor cu privire la fregate. 

În luna ianuarie a acestui an, Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 second hand și 6 aeronave noi, construite de Dassault Aviation.

 

Oferta Franței e marea favorită: Fregate Belharra noi și două fregate La Fayette până la finalizarea construcției

 

Așa cum a scris și DefenseRomania, presa greacă spune că Franța e marea favorită pentru a livra și fregatele, mai ales că Parisul a fost poate statul care a susținut cel mai mult Grecia în disputele pe care le-a avut cu Turcia.

Se pare că oferta francezilor include construirea a patru fregate multi-rol din clasa Belharrei împreună cu echipamentele acestora, modernizarea fregatelor mai vechi din clasa MEKO și suport tehnic.

Acordul prevede, de asemenea, achiziționarea a două fregate modernizate La Fayette până la finalizarea construcției celor noilor. 

O fregată din clasa Belharra are o lungime de 122 m și un deplasament de 4.460 de tone. Nava va avea un echipaj de 110 persoane, precum și un detașament format din 15 militari care alcătuiesc personalul aeronautic. O fregată va avea, de asemenea, o punte de zbor/aterizare și un hangar pentru a găzdui un avion fără pilot VTOL (decolare și aterizare verticală) sau un elicopter naval NH-90.

De partea cealaltă nici oferta americanilor nu e de neglijat, mai ales în contextul în care grecii au anunțat că vor achiziționa și aeronave F-35. 

SUA oferă Atenei fregate Multi-Mission Surface Combatant (MMSC). Oferta americanilor include și ea modernizarea celor patru fregate din clasa MEKO și suport tehnic.

 

Germania încearcă să ia fața Franței și SUA și scoate asul din mânecă: Oferă Greciei și două submarine

 

Când toată lumea se aștepta ca francezii și americanii să se bată la baionetă în oferte pentru miliardele Greciei, în joc a intrat tare și Germania. Nemții au trimis Atenei o ofertă cel puțin surprinzătoare.

Potrivit publicației elene Defence Point, la finalul săptămânii trecute Berlinul a trimis propunerea sa către Statul Major al Marinei Greciei. Oferta Germaniei are trei elemente importante: Fregate noi MEKO 200, modernizarea fregatelor actuale din clasa MEKO (asemenea ofertelor francezilor și americanilor) și, cireașa de pe tort: Nemții se angajează să construiască grecilor două submarine din clasa Type 214.

Ce e cu atât mai interesant, e că nemții au în desfășurare și cu turcii un program de înzestrare cu submarine din clasa Type 214. Turcia construiește o flotă de șase astfel de submarine. 

Turcii construiesc submarinele din clasa Type 214 în baza unui contract cu concernul german ThyssenKrupp Marine Systems. Contractul a fost semnat în 2009 și se ridică la aproximativ 2.5 miliarde de euro. 

În mod cert, pe lângă ofertele din SUA, Franța sau Germania, grecii vor avea pe masă și alte propuneri interesante. Rămâne de văzut care va fi decizia Atenei, însă e foarte posibil ca factorul politic să contribuie decisiv în alegerea pe care grecii o vor face.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel