E oficial: Grecia, primul client european care va deține Rafale. Pe fondul tensiunilor cu Turcia, contractul cu Franța a fost semnat în timp record

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation

Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Tranzacția vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena și Ankara, Parisul manifestându-și susținerea pentru partea elenă.

Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 second hand și 6 aeronave noi, construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și susţinere logistică şi armament asociat.

Evocând un parteneriat operaţional foarte strâns cu Atena, ministrul francez al apărării Florence Parly, care s-a deplasat în capitala Greciei pentru ceremonia de semnare a contractului, a salutat un "succes important" pentru Rafale, care pentru prima dată are vânzări către o ţară din Europa cu care Franţa caută să-şi amplifice exporturile şi cooperarea.

 

Achiziție în timp record

 

Această achiziţie a fost discutată într-un timp record între cele două guverne, notează și Agerpres, care citează AFP. Decizia de a demara negocieri a fost luată în septembrie de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, ca reacţie la explorările gaziere ale Turciei şi a demonstraţiilor sale de forţă în apele disputate cu Grecia şi Cipru.

În ultimele luni, Franţa s-a plasat făţiş de partea Atenei şi a trimis în timpul verii avioane Rafale şi nave de război în faţa desfăşurării de nave militare şi a prospectărilor turce într-o zonă revendicată de Grecia, acţiuni turce calificate în decembrie drept "ilegale şi agresive" de către liderii UE.

Livrările de avioane Rafale urmează să înceapă în iulie. "Primii piloţi şi tehnicieni ai forţelor armate greceşti se vor deplasa în următoarele zile în Franţa pentru antrenamentul lor", a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Christos Tarantilis.

Așa cum anunța și DefenseRomania la jumătatea lunii, Parlamentul de la Atena a votat cu majoritate covârșitoare, în favoarea achiziţionării din Franţa a 18 avioane de luptă Rafale.

 

Grecia va achiziționa și F-35, nu doar Rafale

 

Pe de altă parte, Grecia este interesată și de achiziționarea de fregate. Există mai multe oferte, principalele favorite fiind SUA și Franța.

CITEȘTE ȘI: Grecia dă undă verde pentru aeronava Rafale. Următoarea prioritate: 4 fregate din Franța sau SUA

Dar achiziția de Rafale nu va influența contractul pentru F-35. Ministerul grec al Apărării are în vedere achiziționarea a 25-30 de avioane F-35, dar, din câte se pare, a coborât numărul la 18-24.

Grecia a depus deja o scrisoare de intenție pentru achiziționarea F-35, fapt confirmat și de ambasadorul Statelor Unite în Grecia, Geoffrey Pyatt.

În ceea ce privește forțele navale, așa cum publicația noastră anunța în cursul săptămânii trecute, ministrul francez al apărării este deja în contact direct cu compania Naval Group pentru a înainta Greciei o propunere pentru 4 fregate Belharra. Punctele grele în negocierea ofertei sunt considerate costul ridicat al navelor și configurația specială necesară pentru a se adapta cerințelor grecești.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel