Franța și-a prezentat viitorul portavion. Un proiect ambițios care va duce la înlocuirea lui Charles de Gaulle în 2038

Programul PANG - noul portavion cu propulsie nucleară pe care Franța îl dezvoltă. Imagine concept, sursă foto: Naval Group
Programul PANG - noul portavion cu propulsie nucleară pe care Franța îl dezvoltă. Imagine concept, sursă foto: Naval Group

În cadrul expoziției Euronaval 2022 care a avut loc la Paris în această lună, francezii au prezentat viitorul portavion din cadrul programului PANG (Porte-Avions Nouvelle Génération).

Prezentarea a fost făcută de către Naval Group, în cadrul Euronaval 2022. Francezii au prezentat designul viitoarei nave care va înlocui portavionul francez Charles de Gaulle.

Studiile preliminare privind dezvoltarea noului portavion au demarat în octombrie 2018.

E așteptat că în jurul anului 2038 viitorul portavion să înlocuiască nava Charles de Gaulle.

Potrivit Navyrecognition, viitorul portavion care va înlocui actuala navă Charles de Gaulle va avea un deplasament de 75.000 de tone și va avea o lungime de aproximativ 300 metri.

Cei de la Breaking Defense precizează că noul portavion de ultimă generație va avea un echipaj format din 2.000 de marinari și va putea transporta aproximativ 32 de avioane de luptă de ultimă generație, 

1. Viitorul p... (pang_44698200.png)

Foto: Proiectul PANG, prezentat ministrului apărării francez Sebastien Lecornu, de către înalți oficiali francezi din structurile de apărare și din industria de apărare franceză. Photo source: Breaking Defense

PANG va transporta aproximativ 32 de avioane de luptă de nouă generație, până la trei avioane de cercetare și alarmare timpurie (AWACS) de tip E-2D Advanced Hawkeye. Franța a comandat trei astfel de avioane în 2021, urmând ca livrările să fie efectuate în 2028. Viitorul portavion va avea și capacitatea de a lansa drone.

Elicoptere  H160M și NH90, dezvoltate de Airbus, vor putea opera și ele de pe PANG.

Nava va fi dezvoltată de un joint venture format din Naval Group și Chantiers de l'Atlantique.

Francezii de la Zone Militaire precizează că nava ar putea dispune de trei catapulte electromagnetice.

 

Catapulte electromagnetice EMALS americane pentru viitorul portavion de ultimă generație al Franței

 

În luna august a devenit oficial faptul că noul portavion cu propulsie nucleară al Franței va dispune de catapulte electromagnetice „made în USA”. E vorba de noul sistem de catapultă electromagnetică de tip EMALS (EMALS - Electromagnetic Aircraft Launch System).

Pe data de 19 august Pentagonul a anunțat că a alocat producătorului american General Atomics un contract în valoare de aproape 9 milioane de euro pentru dezvoltarea de catapulte electromagnetice EMALS plus sisteme auxiliare, destinate portavionului francez care va fi construit în programul PANG.

Americanii estimează că valoarea contractului se ridică la 1.3 miliarde de dolari, adică aproximativ 1.2 miliarde de euro. Francezii amintesc că prețul e doar estimativ, așteptându-se la final să fie mai mic sau chiar mai mare, în funcție și de cursul monedei euro.

Noile catapulte electromagnetice alese de francezi sunt cele aflate și pe cel mai nou portavion al SUA - USS Gerald R. Ford. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel