Franța intenționează să își sporească prezența militară în România prin desfășurarea a 37 de tancuri Leclerc

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Transport feroviar al tancurilor franceze Leclerc. Statul Major al Franței
Transport feroviar al tancurilor franceze Leclerc. Statul Major al Franței

Ca răspuns la escaladarea tensiunilor în urma declanșării războiului din Ucraina, Franța, în conformitate cu deciziile luate în cadrul NATO, a preluat comanda unui batalion multinațional desfășurat la Cincu, în România, în cadrul misiunii "Eagle", lansată la 28 februarie 2022. În acest context, Franța are în vedere o desfășurare semnificativă de tancuri Leclerc în cadrul batalionului.

În calitate de națiune coordonatoare, Franța a contribuit cu cel mai mare contingent, aproximativ 700 de soldați, dotați cu capacități de ultimă generație, inclusiv sisteme de artilerie Caesar, lansatoare de rachete, vehicule de luptă pentru infanterie (VBCI), mortiere de 120 mm, vehicule blindate de geniu (VAB) și mai multe de tancuri Leclerc, protejate de un sistem de apărare antiaeriană Mamba operat de Forțele Aeriene și Spațiale Franceze (AAE).

În noiembrie 2022, primele tancuri Leclerc au fost trimisă în România ca parte a consolidării capacității misiunii EAGLE, mai exact a Grupului de luptă.

În cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate in regiune, Franța se pregătește să consolideze semnificativ capacitățile batalionului multinațional. Un exercițiu planificat pentru primăvara anului 2025 vizează ridicarea efectivelor batalionului la nivel de brigadă, implicând prezenta temporară a 3.000 de soldați NATO și desfășurarea de echipamente suplimentare, în special 37 de tancuri Leclerc suplimentare, care se adaugă celor 13 deja prezente în România, precizează publicaţia Army Recognition.

Dupa cum a precizat și DefenseRomania, această desfășurare de forţe şi tehnică suplimentară va avea loc, temporar, în primăvara anului 2025. O brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt.

Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exercițiului în țările lor de origine. Acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinațional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfăşurat permanent în România. Cu acest batalion, Franța își confirmă prezența militară de lungă durată în România.

Comandantul adjunct al Diviziei Multinaționale Sud-Est a NATO și înaltul reprezentant militar al Franței în România au subliniat că exercițiul este menit să testeze desfășurarea rapidă a unei brigăzi complete la frontierele Europei. Acest efort reprezintă cea mai importantă desfășurare de tancuri Leclerc în afara Franței de la un exercițiu desfășurat în 2002 în Ucraina.

Franța lucrează, de asemenea, la modernizarea celor 200 de tancuri Leclerc rămase la standardul XLR, cu scopul de a îmbunătăți disponibilitatea acestora, care se așteaptă să ajungă la 62% în acest an, față de 33% anul trecut.

Această desfășurare ambițioasă subliniază angajamentul Franței și al NATO de a consolida securitatea europeană în fața provocărilor actuale.

Tancul de luptă principal Leclerc, produs de compania franceză Nexter Systems (fosta GIAT), a intrat în producție în 1991 și a intrat oficial în serviciul armatei franceze în 1992. Tancul Leclerc este renumit pentru puterea sa de foc, dar și pentru nivelul de protecți și  mobilitate.

Dispune cu un tun cu țeavă lisă de 120 mm capabil să tragă o varietate de muniții, un încărcător automat pentru o cadență de tragere mai mare, un blindaj compozit avansat și un sistem de protecție la standar NBC. Cu o viteză maximă de peste 70 km/h, este propulsat de un motor diesel V8X-1500 de 1.500 CP, ceea ce îl face unul dintre cele mai rapide tancuri din lume.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel