Compania franceză Texelis propune României blindate Celeris, dar în programul 4x4 e deja prea târziu. Modelul propus e asul din mânecă al francezilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindatul Celeris 4x4, soluția propusă de grupul francez Texelis. Photo source: Texelis
Blindatul Celeris 4x4, soluția propusă de grupul francez Texelis. Photo source: Texelis

Compania franceză Texelis a prezentat în România informații despre produsul Celeris, ca potențială soluție inclusiv pentru înzestrarea Armatei României cu blindate 4x4.

Texelis e un producător atât civil cât și militar, domeniu unde în ultimul timp a cunoscut o ascensiune. În cadrul unui briefing pe care reprezentanții companiei l-au organizat cu presa din România, cei de la Texelis au prezentat șasiul Celeris pentru vehicule militare 4x4, 6x6 și 8x8.

Din datele prezentate de reprezentanții Texelis, compania a produs 250 de vehicule în 2022 iar în viitor vor fi produse pentru Armata Franței 2.500 de diferite vehicule. Compania se laudă cu povești de succes în mai multe state precum Belgia, Canada și Indonezia. 

2. Blindatul ... (celeris-texelis_89855200.jpg)Photo source: Texelis

Blindatele vor fi dislocate și în Estonia, dar și în România. În țara noastră de către Armata Franței în cadrul misiunii Aigle, ca parte a Grupului de Luptă al NATO din România dispus la Cincu, în care Franța e națiune-cadru.

Celeris poate fi configurat în pentru diferite tipuri de misiuni, precum MEDEVAC (ambulanță), CBRN (asistență chimică, biologică, radiologică, nucleară), recuperare și chiar mortier.

Blindatul propus de Texelis poate atinge o viteză de 110 km/h și are un maximum range de 600 kilometri. Reprezentanții companiei franceze precizează că Celeris poate fi transportat în avioane de transport precum C-130 Hercules și A400M.

 

Francezii văd România ca partenerul perfect pentru Celeris, dar în programul de 4x4 e deja prea târziu. Modelul propus de colaborare e în opinia lor asul din mânecă

 

Cert e că există interes major din partea Texelis pentru piața românească. Dar cât e de fezabil?

Una din chestiunile pe care DefenseRomania le-a ridicat în discuția cu reprezentanții celor de la Texelis a fost desigur programul de blindate 4x4. 

Cu alte cuvinte care e obiectivul lor privind colaborarea în contextul în care, nu e niciun secret, termenul limită de depunere a ofertelor în programul 4x4 a trecut deja. De reținut că acum o lună, surse din industria de apărare ale DefenseRomania au confirmat faptul că în cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. Mai mult ca sigur cu Cobra II.

Programul de achiziție de blindate 4x4 are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA. Adică peste un miliard de euro.

Așadar, termenul limită de depunere a ofertelor a trecut.

Cei de la Texelis ne-au precizat că obiectivul lor nu este programul 4x4 ci o colaborare, în orice fel, cu România. Cu alte cuvinte nu ar spune „nu” unui număr mai mic de blindate pe care să-l dezvolte cu industria de apărare din România pentru a demonstra modalitățile de lucru. 

3. Blindatul ... (celeris-4x4-blindat-texelis_70597900.jpg)Photo source: Texelis

Reprezentanții companiei franceze au insistat pe modelul de lucru al Texelis ca fiind asul din mâneca lor. Texelis vorbește de cooperare pe termen lung și, cel mai important aspect pe care îl subliniază, dezvoltarea blindatelor s-ar face cu cooperare industrială totală, fie că vorbim de contracte cu obligații de offset sau fără. Cu alte cuvinte Texelis pune șasiul iar blindatul e personalizat de industria fiecărui stat în parte în funcție de cerințe. 

Cei de la Texelis spun că modelul lor e lucreze cu țări externe prin industriile de apărare ale statelor respective. 

Aceștia au confirmat că au vizitat Uzina Mecanică București - aici se produc deja blindate Piranha 5 - dar și Uzina Automecanica Moreni.

La finalul zilei desigur că decizia privind înzestrarea Armatei României cu blindate 4x4 va fi una politică. Francezii de la Texelis, asemenea altor companii competitoare și-au prezentat oferta. Însă e foarte greu de imaginat că atât timp cât licitația pe blindate 4x4 e încă activă MApN ar putea lua în calcul o altă soluție. Rămâne de văzut dacă singurul competitor rămas în licitație va reuși să îndeplinească cerințele de caietul de sarcini care știm că nu sunt deloc simple.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel