Turcii de la Otokar au rămas singuri în competiția privind achiziția de blindate 4x4 a României. Motivele pentru care ceilalți grei au spus „pas”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate de luptă turcesti de tip Cobra II. Foto: Otokar
Blindate de luptă turcesti de tip Cobra II. Foto: Otokar

Surse din industria de apărare au confirmat pentru DefenseRomania informațiile apărute în azi în media: În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. 

Acest lucru arată cât de dure au fost solicitările Ministerului Apărării.

Sursele noastre ne-au precizat că motivele pentru care alte companii nu au depus oferta sunt în primul rând din cauze financiare, cu precădere marja mică a prețului. Nu în ultimul rând condițiile dure contractuale și din multe puncte de vedere nerealiste, inclusiv din punct de vedere de business, au stat și ele la baza deciziilor.

Cert e că se confirmă că în program ofertă au depus doar turcii de la Otokar. Nu e clar cu ce blindat 4x4 au intrat cei de la Otokar în ofertă.

2. Blindat de... (cobra-ii_01558900.jpg)

Blindat de luptă turcesc de tip Cobra II. Foto: Otokar

După înceheirea acestei etape urmează alte etape, inclusiv analizarea ofertei și modul în care cei de la Otokar se vor încadra în cerințele atât de dure ale MApN.

Deznodământul e departe de a fi bătut în cuie.

 

Turcii de la Otokar au rămas singur în competiție. Companii care au spus „pas” din cauza condițiilor draconice

 

Nu au depus ofertă desigur nici francezii de la Arquus.

Arquus părea la prima vedere, fără să analizăm condițiile și cerințele tehnice, o opțiune serioasă în cadrul achiziției de 4x4 după ce americanii de la Oshkosh care propuneau JLTV s-au retras. Cei de la Oshkosh s-au retras după ce în caietul de solicitări americanii ar fi trebuit să facă offset și transfer de tehnologie, dar în ceea ce privește transferul de tehnologie nu s-a mai primit avizul Congresului. Francezii de la Arquus ar fi vrut să intre în competiție cu blindate Sherpa.

3. Sherpa Lig... (sherpa-4x4-arquus_65844100.jpg)

Sherpa Light, sursă foto: Arquus

Nu doar Arquus sau Oshkosh au fost interesate de program, dar nu au mai depus oferte. În aceeași situație s-au regăsit și turcii de la Nurol Makina, dar și compania URO în cooperare cu Rafael.

Programul de achiziție de blindate 4x4 are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel