Fostul lider separatist Igor Girkin confirmă: Republica Populară Donețk este controlată în totalitate de Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul pretins ministru al apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru
Fostul pretins ministru al apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru

Fostul ministru al Apărării din așa-numita şi autoproclamată Republică Populară Donețk (DPR), Igor Girkin (Strelkov), a declarat, într-un interviu cu jurnalistul ucrainean Dmitry Gordon, că autoritățile ruse controlează în totalitate milițiile separatiste din Donbas, iar fără ajutor militar din partea Moscovei, separatiştii nu ar rezista mai multe de două săptămâni îi faţă unei ofensive a armetei ucrainene.

,,DPR este o zonă gri controlată în totalitate din exterior. Și este gestionată prost de oameni de afaceri cu calități morale dezgustătoare. Este controlată din afară, din Federația Rusă", a declarat Igor Girkin, într-un interviu cu jurnalistul ucrainean Dmitry Gordon, potrivit Unian şi Uawire.org.

În același timp, potrivit lui Strelkov, autoritățile ruse au „trădat" milițiile „care au venit să lupte pentru Novorossiya".

El a mai spus că, în ultimii șase ani, Ucraina „a creat o armată capabilă, care este mai mare decât forțele pe care le însumează DPR și LPR". Potrivit acestuia, dacă Kievul va prelua controlul asupra părții de frontieră ucraineano-rusă, DPR și LPR „vor înceta aproape imediat să existe". Fără sprijinul Rusiei, armata ucraineană "va putea prelua controlul Donbasului într-o săptămână sau două", a precizat acesta.

Gordon, care l-a intervievat pe Strelkov, a declarat că interviul a fost organizat „în colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei". Jurnalistul a catalogat, de asemenea, mărturiile fostului ministru al apărării din RDP, drept probe.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat că va folosi mărturiile lui Igor Girkin din interviul realizat de jurnalistul Dmitry Gordon, ca dovadă a crimelor comise în timpul războiului din estul țării, inclusiv in dosarul in care se anchetează doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines, din 17 iulie 2014.

Anunțul SBU din 19 mai se referă la două interviuri publicate de jurnalistul ucrainean Dmytro Gordon pe canalul său YouTube în care fostul lider separatist Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, și fosta procuroare general a Crimeei, Natalia Poklonskaya, au făcut declaraţiile pe care procurorii din Ucraina spun că le-ar putea folosi împotriva lor, în dosarele în care aceştia sunt anchetaţi.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că toate declaraţiile transmise în aceste interviuri sunt deja analizate în detaliu de către personalul serviciului, deoarece acestea vor putea fi folosite ca probe în procesele care anchetează, atât confiscarea de către Rusia a unei părţi din teritoriul Ucrainean, cât susţinerea de către Moscova a războiului din Donbas.

Când avionul de pasageri MH17 a fost doborât pe 17 iulie 2014, de către o rachetă Buk fabricată în Rusia – trasă de pe teritoriul controlat de separatiştii – Girkin, fost colonel în Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, se afla în funcţia de ministru al apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

În interviul publicat pe 18 mai, Girkin a declarat că, în calitate de fostul ministru al Apărării al DPR, se simte sub o forma sau alta responsabil pentru doborârea avionului de pasageri, dar nu forţele militare aflate sub conducerea sa au folosit sistemul Buk care a ucis toate cele 298 de pasagere aflate la bordul aeronavei MH17 (283 de pasageri și 15 membri ai echipajului).

 

Igor Girkin, învinuit în cazul doborârii MH17, refuză să participe la procesul de la Haga

 

Amintim că, tribunalul internaţional de la Haga a adus acuzații oficiale împotriva a patru ruși, printre care si lui Igor Girkin (Strelkov), pe numele cărora au fost emise citații pentru prezentarea în fața procurorilor, în cazul prăbușirii Boeing-ului malaezian МН17 în Ucraina.

În mai 2018, Olanda și Australia au acuzat oficial Rusia că a doborat zborul MH17. Procesul de judecată al inculpaților în cazul MH17 va început 9 martie 2020. Primii patru inclulpati sunt Igor Ghirkin (Strelkov), Serghei Dubinski, Oleg Pulatov și Leonid Harcenko.

Pentru a ancheta acest accident, a fost creată o echipă comună de investigații – JIT, care a inclus reprezentanți din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel