Forțele Terestre Poloneze se reorganizează: Vrem să construim o armată atât de puternică încât Polonia să nu fie atacată de ruși

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

La doar nouă ani după desființarea ultimului corp de armată, Forțele Terestre Poloneze trec din nou la organizarea pe corpuri de armată. Ministrul Apărării Poloniei, Mariusz  Błaszczak a anunțat joi, 20 iulie, că va fi format un corp de armată în cadrul Forțelor Terestre, potrivit publicației poloneze Defense 24. Comandantul acestei structuri va fi generalul-maior Adam Joks care, din 2021 și până recent, a fost locțiitor al comandantului Corpului V al U.S. Army (Forțele Terestre ale SUA).

 

Corpul 2 polonez va fi organizat pe modelul american. Generalul Adam Joks va fi responsabil de crearea Corpului 2 polonez.

,,Am predat numirea generalului Joks pentru funcția de comandant al Corpului 2 al Comandamentului Forțelor Terestre poloneze. Acest Corp va fi creat pentru a consolida interoperabilitatea cu Statele Unite și pentru a consolida capacitățile de apărare ale armatei poloneze. Scopul meu este să profit de experiența pe care a câștigat-o generalul Joks când era locțiitor al comandantului Corpului V al Armatei SUA”, a declarat, vineri, Mariusz Błaszczak, în Poligonul 21 al Forțelor Aeriene poloneze.

Vineri, împreună cu ambasadorul SUA în Polonia, Marek Brzezinski, șeful Ministerului Apărării Naționale a observat exerciții aeriene comune polono-americane în Poligonul 21 aflat în nord-vestul Poloniei, potrivit Defense 24.

"Suntem mândri că elementul avansat al Comandamentului Corpului V se află, definitiv, în Polonia, în baza deciziei președintelui Joe Biden (...) Corpul 2 polonez va fi organizat pe modelul Corpului V. Acest comandament va include un element legat de forțele aeriene - elicopterele Apache, așa cum este cazul Corpului V".

Ministrul  Błaszczak a adăugat că acestea sunt „modele foarte bune, întreaga lume știe perfect că trupele americane sunt cele mai puternice din lume, cele mai bine organizate și dotate cu cele mai bune echipamente moderne. Ambiția noastră este ca armata noastră să aibă la dispoziție astfel de echipamente”.

Oficialul a mai menționat că nominalizarea de vineri are loc cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înființarea istorică a Corpului 2 Polonez, ai cărui soldați sub comanda generalului Władysław Anders au participat, printre altele, la bătălia de la Monte Cassino din 1944. „Acest corp a fost compus din oameni deportați de Rusia sovietică în Siberia. Au traversat Orientul Mijlociu și apoi au luptat umăr la umăr cu trupele aliate pentru eliberarea Italiei. Acest corp a dus la victoria în bătălia de la Monte Cassino”, a spus Błaszczak (citat de Defense 24), adăugând că marea unitate operativă, aflată în curs de formare, va moșteni tradițiile unității generalului Anders.

 

Obiectivul principal al întăririi Forțelor Armate Poloneze este descurajarea Rusiei

 

”Scopul nostru este să construim o armată poloneză atât de puternică încât Polonia să nu fie atacată de ruși, pentru a descuraja Rusia. Acesta este scopul consolidării armatei poloneze, care se desfășoară în strânsă cooperare cu Statele Unite, pentru care îi mulțumesc ambasadorului Brzeziński. Îi vom face pe Abrams și Apache să închidă poarta Brest. Ele vor duce la o astfel de situație în care această direcție a unui potențial atac asupra Poloniei va fi imposibilă din cauza prezenței puternice a armatei poloneze care cooperează cu armata SUA”, a declarat Błaszczak.

Cartierul general al Corpului 2 Polonez va fi dislocat la Cracovia (sudul Poloniei), în aceeași locație unde a funcționat Corpul 2 Mecanizat, până la 1 iulie 2014. La vremea respectivă, Corpul 2 Mecanizat, cea mai experimentată structură militară poloneză de acest nivel din cadrul NATO fiind inclusiv abilitată să conducă exerciții aliate la nivelul de corp de armată, a fost desființat, deși situația internațională de securitate tocmai se degradase vizibil, Rusia, prin anexarea Crimeii și sprijinul secesiunii din Donbas, dând primele concrete de revizionism și reîntoarcere la confruntarea cu NATO.

Forțele Terestre Poloneze sunt formate, în principal, din două brigăzi aeropurtate, o divizie de tancuri, trei divizii mecanizate, o brigadă de elicoptere, trei regimente de cercetare și alte unități de sprijin. Pe baza actualei organizări și a faptului că fostul Corp 2 Mecanizat avea în subordine două divizii, este, foarte probabil, ca și actualul Corp 2 Polonez să fie format tot din două divizii și din alte formațiuni mai mici. Celelalte două divizii rămase vor fi, probabil, și ele încorporate într-un alt corp de armată, care, va fi înființat, probabil, în următorii doi-trei ani sau, posibil, diviziile vor fi trecute în componența actualului Corp Multinațional de nord-est al NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel