HIMARS a convins și Pentagonul: Forțele Terestre americane fac o comandă record pentru rachete GMLRS

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata SUA a decis să tripleze numărul de rachete GMLRS pe care intenționează să le achiziționeze în următorii an.

US Army a făcut pe 27 aprilie o comandă suplimentară în valoare de 4,79 miliarde dolari pentru rachetele de înaltă precizie GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), tip care a fost intens folosit în Ucraina pentru a lovi forțele rusești cu sistemele M142 HIMARS și echivalentele pe șenile ale acestora, M270 .

Rachetele vor fi produse de Lockheed Martin, iar termenul de execuție a contractului (loturile 18 și 19) este până la 30 octombrie 2026.

Lansator HIMARS M142

Probabil, perioada în care vor fi fabricate rachetele respective este din noiembrie 2024 până în octombrie 2026, deoarece lotul 16, în valoare de 1,12 miliarde USD are ca termen de finalizare septembrie 2023, iar o comandă în valoare de 2,765 miliarde de dolari (probabil lotul 17)  are data estimată de finalizare la 31 octombrie 2024.

Pentru a înțelege cât de mare este actualul contract, precizăm că în primul trimestru al anului 2022, când încă nu se cunoștea cât de importante vor fi aceste rachete în războiul ruso-ucrainean, Departamentul american al Apărării planificase să solicite, în 2025, GMLRS în valoare de 739,87 milioane de dolari, iar în 2026, în valoare de 741,516 milioane de dolari, adică de trei ori mai puțin decât prezenta comandă.

Acest contract, în valoare de 4,79 miliarde de dolari se încadrează în planurile recent anunțate ale Statelor Unite de a crește dramatic producția de rachete GMLRS.

În martie, sub-secretarul US Army, Gabe Camarillo, a declarat că SUA intenționează, ca până la sfârșitul anului 2023, să dubleze producția acestor rachete.

GMLRS este o rachetă ghidată de înaltă precizie de 227 mm pentru MRL, care a fost dezvoltată și produsă de compania americană Lockheed Martin.

Lansator HIMARS M142

Rachetele ghidate GMLRS sunt capabile să lovească ținte la o distanță de până la 80 km. Rachetele reușesc să livreze lovituri precise datorită prezenței unui Sistem de poziționare globală îmbunătățit (ghidare GPS) cu o antenă GPS care este mai rezistentă la interferența sistemelor EW inamice.

Principalele lansatoare pentru aceste rachete sunt sistemele de lansare multiplă M270 și M142 HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel