Forțele SUA din Europa au fost întărite cu cele mai moderne obuziere

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În cursul săptămânii trecute, aproximativ trei duzini (36) de obuziere autopropulsate M109A7 Paladin, de generație următoare, au fost aduse la depozitul central de tehnică militară al Forțelor Terestre americane din Europa.

Tehnica de luptă, împreună cu vehiculele tactice M992A3 de transport și încărcare muniție au fost predate batalionului din Mannheim, Germania, aflat în subordinea Brigăzii 405 Sprijin Forțe Terestre.

Noile vehicule blindate, care au intrat acum în stocul US Army din Europa, vor spori capacitatea de luptă a trupelor americane, promovând în același timp stabilitatea și securitatea în regiune, se precizează într-un comunicat al Forțele Terestre americane din Europa.

La depozitul din Mannheim, cunoscut și sub numele situl Coleman, se află peste 500 unități de tehnică militară, printre care tancuri M1 Abrams, mașini de luptă ale infanteriei M2 Bradley, obuziere autopropulsate, transportoare blindate de trupe, mașini de stat major și altele, a precizat Thomas Esposito, directorul sitului Coleman.

Misiunea principală a batalionului de sprijin din Mannheim este de a  asigura depozitarea și menținerea în stare de operativitate a tehnicii militare, astfel încât să poată fi pusă la dispoziția forțelor luptătoare, în orice moment. Batalionul mai răspunde de o facilitate similară aflată în Polonia

În Europa, US Army a constituit o rețea de depozite, în cadrul programului de prepoziționare a tehnicii militare (APS - Army Prepositioned Stock), scopul fiind reducerea timpului de răspuns în cazul unei situații de război. Deci, în afara trupelor dislocate permanent în Europa, SUA a mai adus tehnică militară pentru cel puțin patru brigăzi, una fiind de artilerie, militarii urmând să fie trimiși doar în cazul iminenței unui conflict sau la exerciții.

Viabilitatea APS a fost verificată în cadrul exercițiului Defender-2020, unul din obiectivele-cheie fiind predarea către trupe și folosirea de către acestea a echipamentelor din depozitele prepoziționate, ca parte a construirii unei forțe credibile de luptă.

Sistemul de depozite APS este gestionat de Brigada 405 Sprijin Forțe Terestre, care mai răspunde de alte locații aflate pe teritoriul Italiei, Olandei și Germaniei.

Obuzierul autopropulsat M109A7 este cel mai recent și avansat model al sistemului de artilerie Paladin. Livrările către armata SUA au început în 2018. În plus, față de versiunea precedentă - M109A6, are un sistem de încărcare automat și o mobilitate mai mare, ceea ce îi crește capacitatea de reacție în lupta contrabaterie. Fiecare M109A7 este însoțit de o mașină M992A3 de transport și încărcare muniție.

Distanța maximă de tragere este de 24 km cu proiectile standard și 30 km cu proiectile asistate de rachete. M109A7 poate trage, de asemenea, cu proiectile M982 ”Excalibur” de mare precizie și rază extinsă care ajunge la 40 km. Sistemele avansate de la bord i-au permis, în cadrul unui test efectuat anul trecut, să doboare o rachetă de croazieră.

Pe baza M109A7 a fost realizat obuzierul XM1299, care se află în experimente. Acesta lovește ținte la o distanță de 50 km cu proiectile standard și la 70 km cu muniție Excalibur.

China și Rusia pretind și ele că au obuziere, calibru 155, respectiv 152 mm, care lovesc ținte la distanțe foarte mari, Beijingul anunțând că sistemul său PLZ-52 lansează proiectile la 100 km, iar sistemul rusesc 2S35 Koaliția-SV la 70 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel