Forțele militare kurde, curtate de regimul sirian

Eduard Pascu / 30 oct 2019 / 18:20

Regimul sirian a îndemnat miercuri forţele kurde să intre în rândurile armatei sale desfăşurate în nord-estul Siriei, unde o ofensivă turcă a fost întreruptă de două acorduri de încetare a focului, au anunţat media oficiale de la Damasc, citate de AFP, transmite Agerpres.

Acest apel intervine după cea mai importantă desfăşurare din 2012 a trupelor lui Bashar al-Assad în această parte a ţării, de unde acestea se retrăseseră după începutul războiului în Siria.

Forţele kurde s-au adresat în octombrie regimului lui Al-Assad pentru a cere ajutor să contracareze ofensiva Ankarei lansată la 9 octombrie, după ce s-au văzut abandonate de SUA, care au dat undă verde de facto acestui asalt al armatei turce.

'Comandamentul general al forţelor armate este pregătit să-i primească pe membrii unităţilor Forţelor Democratice Siriene (FDS, dominate de combatanţi kurzi) care doresc să intre în rândurile noastre', a indicat Ministerul sirian al Apărării într-un comunicat difuzat de agenţia oficială SANA.

Toţi sirienii, inclusiv minoritatea kurdă, se confruntă cu 'un singur inamic', se menţionează în text, într-o aluzie la Turcia.

Ministerul sirian de Interne i-a îndemnat la rândul său pe membrii poliţiei kurde Assayesh să se alăture poliţiei siriene, conform agenţiei de presă citate.

Un acord încheiat săptămâna trecută între Turcia şi Rusia, aliată a regimului lui Al-Assad, a pus capăt ofensivei turce odată cu retragerea forţelor kurde din mare parte din nordul şi nord-estul ţării, ceea ce a permis consolidarea armatei siriene în această regiune.

Turcia 'nu va ezita' să reia operaţiunile militare în nord-estul Siriei dacă va repera combatanţi kurzi în apropierea frontierei turce, a avertizat marţi seara ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Vezi și: Război Siria | Primele lupte între trupele lui al-Assad și armata Turciei

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy