Finlanda va cumpăra din SUA sisteme GMLRS

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Lansarea unei rachete americane GMLRS cu rază de acțiune de 80 de kilometri
Lansarea unei rachete americane GMLRS cu rază de acțiune de 80 de kilometri

Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul, pe 17 februarie, pentru vânzarea către Finlanda a 35 sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă și rază extinsă (ER GMLRS) și a echipamentelor aferente. Costul tranzacției este estimat la 91,2 milioane dolari.

Guvernul Finlandei a solicitat cumpărarea a 25 de sisteme M30A2 cu focos  alternativ (ER GMLRS-AW) și a 10 sisteme M31A2 cu focos unitar (ER GMLRS-U). Contractul mai include servicii de asistență tehnică și logistică din partea guvernului și contractorului SUA, servicii de testare, asistență pentru programul de fiabilitate a stocurilor etc.

Potrivit Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA), care este responsabilă cu avizarea contractului din partea Departamentului de Stat american, vânzarea va sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui partener de încredere, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa.

Finlanda nu va avea nici o dificultate să integreze aceste sisteme de rachete în forțele sale armate, se mai precizează în comunicatul DSCA.

Comentariul autorului: Rachetele de pe sistemele ER GMLRS din seriile M30 și M31 au un focos cu masa de 90,7 kg și lovesc ținte la o distanță de maximum 150 km.

În aceeași categorie de arme, intră MLRS Tornado-S produs de Rusia. Acesta are o bătaie de 120 km. Specialiștii ruși intenționează să dezvolte o versiune care să poată lovi ținte la o distanță de 200 km.

Focoasele alternative (AW) ale ER GMLRS sunt echipate cu dispozitive de autodistrugere/dezactivare, în cazul în care muniția nu a explodat la impactul cu ținta, iar un focos are cel mult 10 submuniții, pentru a se respecta Convenția privind munițiile cu dispersie din 2008. Focoasele unitare (au o singură submuniție) au o precizie foarte mare a loviturilor, ceea ce le face potrivite pentru bombardamentele așa-zis chirurgicale.

Lockheed Martin a modernizat, în 2011, un număr de 22 de vehiculele de lansare M-270 ale armatei finlandeze, astfel încât să poată întrebuința rachete ghidate prin GPS, inclusiv muniții GMLRS și ATACMS. Pe un vehicul M-270 se află două containere de lansare GMLRS, fiecare din acestea având șase rachete. Deci un sistem M-270 poate lansa simultan 12 rachete.

Finlanda a mai cumpărat, în perioada 2015 – 2016 din SUA, 15 GMLRS U (M31A1) echipate cu 90 de rachete și 25 GMLRS AW (M30A1) cu 150 de rachete, contractul fiind de 150 milioane de dolari. Bătaia maximă a rachetelor GMLRS, produse tot de Lockheed Martin, este de 70 – 80 km, de două ori mai mică decât cele care vor fi cumpărate prin noul contract.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel