Finlanda semnează cu Israelul un contract de 223 milioane de euro pentru rachete SPIKE

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Finlanda a ales compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems pentru a furniza armatei finlandeze rachetele necesare utilizării eficiente a sistemelor portabile.

Ministerul finlandez al Apărării a luat decizia după luni de analize în care a restrâns selecția de furnizori de la cinci companii la două, ambele din Israel.

Israel Aerospace Industries a propus inițial sistemul Barak MX, fabricat în Israel, un sistem avansat de apărare antiaeriană și antirachetă care oferă o singură soluție integrată pentru mai multe amenințări aeriene simultane.

Cu toate acestea, Finlanda a optat pentru sistemele portabile de lansatoare de rachete din categoria SPIKE, respectiv SPIKE SR, LR2 și ER2 produse de Rafael Advanced Defense Systems.

Achiziția include, de asemenea, muniții, echipamente de antrenament, echipamente de întreținere, instruire, documentație și piese de schimb, valoarea totală a contractului fiind de 223,6 milioane de euro.

Potrivit declarației Ministerului Apărării din Finlanda, SPIKE SR și LR2 sunt achiziționate pentru a completa capabilitățile antitanc, ca parte a nevoilor critice de achiziții suplimentare ale armatei. Prin aceasta va crește numărul de rachete SPIKE LR pentru sistemele portabile PSTOHJ 2000M, iar noile caracteristici ale rachetelor SPIKE SR, care sunt achiziționate pentru prima dată de Finlanda, vor îmbunătăți capacitatea de luptă a trupelor antitanc.

SPIKE SR (Short Range) are o greutate de 8 kg, bătaia între 50 m și 1,5 km, și reprezintă armament de nivel pluton.

SPIKE LR2 (Long Range) are o greutate de 12,7 kg, bătaia între 50 m și 5,5 km când este lansată de la nivelul solului, respectiv 10 km cu lansare din elicopter, cu opțiuni de focos cu detecție termică sau focos multifuncțional cu impact selectabil.

Racheta are un sistem de căutare care include un senzor IR cu tracker inteligent de țintă cu funcții specifice de inteligență artificială, capacitatea de a transmite în rețea coordonatele țintei folosind o unitate de măsurare inerțială pentru alocarea țintei către terți și este compatibilă cu lansatoarele model mai vechi.

SPIKE ER2 (Extended Range) este procurată pentru Marina finlandeză, are o greutate de 34 kg, bătaia între 400 m și 10 km cu lansare de la bordul navei, respectiv de până la 16 km cu lansare de la bordul elicopterului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel