Fără niciun avion Gripen E/F vândut în ultimii 8 ani, suedezii de la Saab îşi pierd şi vechii clienţi. Cehia a ignorat total oferta lor, alegând F-35

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Cehia a solicitat oficial Statelor Unite să-i vândă 24 de avioane de F-35 Lightning II, produse de compania. Lockheed Martin. Acest lucru înseamnă că, după ce se va încheia contractul de închiriere pentru avioanele suedeze Gripen, pe care Republica Cehă le folosește în prezent, Praga nu intenționează să accepte o nouă ofertă de la compania SAAB.

Săptămâna trecută, DefenseRomania a relatat ca ministerul ceh al Apărării a transmis către Statele Unite o cerere de ofertă pentru 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Aceasta reprezintă o condiție prealabilă pentru continuarea negocierilor dintre cele două părți.

Aceasta este o practică obișnuită în comerțul internațional cu arme. Potrivit mai multor site-uri de profil din domeniul apărării, în a doua jumătate a acestei luni, negocierile dintre Republica Cehă și SUA vor trece într-o altă etapă. De precizat că negocierile dintre cele două țări au început în septembrie anul trecut.

În 2027 expiră contractul de închiriere al Republicii Cehe pentru cele 14 avioane de luptă suedeze. Guvernul ceh, în persoana ministrului apărării Jana Chernohova, intenționează să achiziționeze F-35, deoarece este un avion de luptă de generaţia a V-a.

JAS 39C Gripen este un avion de luptă 4++, iar în 2027 va fi considerat un avion învechit, în comparaţie cu F-35. Ministerul ceh al Apărării a cerut să nu existe nicio ezitare cu privire la această achiziție planificată de avioane de luptă deoarece termenele de livrare se întind pe mai mulţi ani.

Șeful Statului Major General ceh, generalul-maior Karel Rehka, a salutat, de asemenea, decizia de a achiziționa avioanele de luptă americane din generația a cincea. El a declarat că F-35 nu este doar un avion de luptă, ci o capacitate aeriană care combină un avion de luptă, un instrument de apărare aeriană, precum și un centru de supraveghere și de comandă de ultimă generație.

Yana Chernohova a subliniat că numai F-35 poate satisface cerințele guvernului ceh pentru a garanta securitatea țării sale în momentul de față.

Refuzul Cehiei de a mai continua parteneriatul cu suedezii de la SAAB vine în cel mai nepotrivit moment pentru compania care produce avionul JAS 39C Gripen. La începutul lunii septembrie, compania suedeză SAAB a recunoscut că este profund nemulţumită de faptul că avionul JAS 39 Gripen nu a înregistrat un real succes la export, declarațiile fiind făcute chiar de  Micael Johansson, președintele și directorul general al SAAB.

De aproape opt ani de zile compania SAAB se chinuie să vândă cea mai recentă versiune a avionului Gripen. Acesta a pierdut de multe ori în faţa lui F-35 în state care au derulat în ultimii ani programe de achiziţii pentru forţele lor aeriene.

În prezent, 10 țări europene au achiziționat sau așteaptă se le fie livrate avioane F-35 Lightning II. Cinci dintre acestea fac parte din programul Lockheed Martin. 

Zvonurile leagă achiziția F-35 de către Republica Cehă ţin mai mult de situația din Ucraina. Cu câteva luni în urmă, mass-media ucraineana a avansat ideea că Cehia poate furniza Ucrainei avioane Gripen, după expirarea contractului de închiriere a acestora și achiziționarea avioanelor de luptă F-35. Cu toate acestea, informaţiile vehiculate de mass-media ucraineana nu au fost confirmate de niciun oficial ceh.

În cazul în care Cehia ar avea o astfel de intenție, Suedia va fi țara care va decide ce se întâmpla cu avioanele Gripen care au fost utilizate de Forţele Aeriene Cehe. Decizia Republicii Cehe de a achiziționa F-35 a fost anunțată încă din luna iunie a acestui an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel