Cehia ia fața României și face pași concreți în achiziția de F-35. Praga avansează în negocierile cu SUA

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force

Ministerul ceh al Apărării a informat, pe 05.10.2022, că, la începutul acestei săptămâni, a transmis SUA o cerere de ofertă pentru 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Aceasta reprezintă o condiție prealabilă pentru continuarea negocierilor dintre părți.

După cum au precizat reprezentanții ministerului, se așteaptă ca discuțiile pe această temă să fie reluate la jumătatea lunii octombrie, în Statele Unite.

“Cererea de ofertă nu are un caracter obligatoriu. Prin intermediul acesteia, Guvernul ceh își exprimă numai interesul pentru continuarea negocierilor cu partea americană privind achiziționarea aeronavelor. Transmiterea acesteia este o condiție prealabilă necesară pentru partea americană în vederea reluării întâlnirilor”, au precizat reprezentanții Ministerului ceh al Apărării, citați de agenția de presă CTK.

 

Cehia va discuta și despre o posibilă implicare a industriei de apărare cehe în achiziția celor 24 de avioane F-35 din SUA

 

Consultările inițiale privind posibila achiziție de avioane moderne din SUA au început în luna septembrie, printr-o întâlnire la nivelul experților din Cehia și Statele Unite. Reuniunea următoare este programată pentru mijlocul lunii octombrie, când părțile vor discuta despre parametrii achiziției și exploatării aeronavelor.

“Unul dintre punctele principale ale tuturor negocierilor viitoare se va referi la posibila implicare a industriei cehe în această tranzacție”, au menționat reprezentanții ministerului. 

Echipa cehă de negociatori include reprezentanți ai Ministerului Apărării, Ministerului de Externe, Ministerului Finanțelor, precum și Ministerului Industriei și Comerțului.

În vara acestui an, Guvernul ceh a hotărât să înceapă negocierile cu Guvernul american pentru achiziționarea a 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Decizia a fost luată în baza unei recomandări a conducerii armatei cehe.

Ministrul ceh al apărării, Jana Chernokhova, a fost împuternicită să discute cu reprezentanții Guvernului american până în luna octombrie 2023. În cazul în care, până la această dată, nu se va ajunge la un acord între părți, va fi căutată o altă soluție.

Avioanele de vânătoare americane vor înlocui în armata cehă avioanele suedeze de tip Grippen. Militarii cehi au încheiat un acord pentru închirierea acestora până în anul 2027. 

 

România visează și ea la avioane de generația a V-a - F-35 Lighting II

 

1. Machetă a ... (f-35-romania-2-copy_94027300.jpg)

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Asemenea Cehiei, România și-a manifestat și ea interesul pentru F-35, cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor fi achiziționate din Norvegia fiind tranziția către platforma de generația a V-a americană.

De-a lungul timpului, atât Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030.

În luna iulie a acestui an, ministrul Dîncu preciza că 2030 e anul în care România își propune să „înceapă achiziția pentru F-35”. 

Nu e clar dacă 2030 înseamnă semnarea contractului sau începerea negocierilor. Dacă 2030 înseamnă semnarea contractului cu Lockheed Martin, atunci probabil pe la jumătatea deceniului următor vom avea și primele F-35. Dacă înseamnă începerea negocierilor, perioada va fi mai mare. 

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel