Exportul de gaz rusesc s-a prăbușit cu 25% iar situația se va înrăutăți în 2023. Putin acuză Occidentul că blochează dezvoltarea Gazprom

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Nord Stream 2 / Gazprom
Foto: Nord Stream 2 / Gazprom

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat vineri 'tentative directe' din partea Occidentului de a 'obstrucţiona dezvoltarea' companiei Gazprom, considerată nava amiral a sectorului energetic naţional din Rusia, vizată de sancţiuni internaţionale de aproape un an. El a dat asigurări că gigantul rus va prospera în pofida încercărilor Vestului de a-i reduce influenţa, datorită faptului că cererea de gaze va creşte în Asia, relatează Agerpres, care citează France Presse şi Reuters.

'În pofida concurenţei neloiale - ca să o spunem direct - şi a tentativelor directe din exterior de a obstrucţiona şi frâna dezvoltarea sa, Gazprom avansează şi lansează noi proiecte', a declarat Putin în cadrul unui discurs prin videoconferinţă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea gigantului gazier, adresându-se directorului general al companiei Aleksei Miller.

'În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze naturale aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, conform estimărilor experţilor, va creşte cu încă cel puţin 20% sau poate chiar mai mult', a declarat Putin.

Și totuși, situația e deosebit de dificilă pentru Rusia întrucât dezvoltarea conductelor către noile piețe din Asia va dura ani iar piața asiatică nu va putea acoperi cantitatea de gaze pe care o achiziționa Europa. În cel mai fericit caz, abia peste un deceniu, Rusia va putea exporta anual către Asia 70 de miliarde de metri cubi anual. În comparație în 2021 a exportat către Europa 155 de miliarde de metri cubi.

Gazprom - una dintre cele mai puternice companii ruseşti - într-atât de puternică încât se spunea despre ea că ar fi un stat în stat - a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni în urmă cu 30 de ani din activele ministerului sovietic al gazului în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Aceste remarci intervin în timp ce sectorul rusesc al gazelor a fost lovit puternic de sancţiunile europene şi americane impuse ca represalii în urma invaziei militare a Kremlinului împotriva Ucrainei.

 

Exportul de gaz rusesc s-a prăbușit cu 25% în 2022Exporturile ruseşti de gaze au scăzut cu 25,1% în 2022, potrivit cifrelor oficiale. Uniunea Europeană, cândva cel mai important client al gazelor ruseşti, şi-a redus drastic importurile în ultimul an, ceea ce a dus la reducerea veniturile bugetare ale Rusiei.

Vânzările Gazprom - ale cărui exporturi în Europa reprezenta principala sa sursă de venit - au scăzut anul trecut până la nivelurile minime postsovietice pe fondul repercusiunilor politice ale invaziei ruse în Ucraina, în timp ce principalele conducte Nord Stream au fost avariate în urma unor explozii în circumstanţe neelucidate.

În 2023 nivelul de gaz rusesc exportat către Europa se va prăbuși complet.

Dacă europenii au încetat practic să importe gaze ruseşti prin conducte, ei continuă totuşi să cumpere gaz natural lichefiat (GNL), transportat pe cale maritimă cu nave-cisterne.

Confruntat cu o piaţă europeană care îi este de acum practic închisă, Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin gazoduct, a început o schimbare strategică în ultimele luni, redirecţionând o parte din exporturile sale spre Asia, unde cererea de resurse energetice este în creştere.

De altfel, Putin nu a menţionat în discursul său Nord Stream sau exporturile europene, afirmând că cererea viitoare de gaze va fi determinată de Asia.

Astfel, anul trecut, livrările de gaze prin gazoductul 'Forţa Siberiei' în Extremul Orient rus cu destinaţia China au atins un maxim istoric, a anunţat luni vicepremierul responsabil pentru energie, Aleksandr Novak.

 

Gazul lichefiat nu poate fi nici el o alternativă dintr-un motiv simplu: Rusia nu are tehnologie pentru GNLDar unii observatori apreciază că este mai greu pentru Rusia să-şi redirecţioneze exporturile de gaze decât cele de petrol, aflate de asemenea sub incidenţa unor sancţiuni severe, întrucât infrastructura necesară (gazoducte, uzine şi tancuri pentru GNL) este deosebit de costisitoare şi necesită timp pentru a fi construită.

Gazprom prevede să înceapă din 2024 construcţia unui nou gazoduct 'Forţa Siberiei 2 ' spre nord-vestul Chinei.

'În aşa-zisa perioadă de tranziţie, va exista o cerere enormă. Mai mult de jumătate din această creştere va reveni ţărilor din regiunea Asia-Pacific, în primul rând, evident, Republicii Populare Chineze, având în vedere ratele de creştere a economiei sale', a spus Putin.

Cu aproximativ 490.000 de angajaţi, Gazprom - care deţine aproximativ 15% din rezervele mondiale de gaze - este 'unul dintre motoarele' de creştere naţională a Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel