Experiment unic al SUA pentru combaterea rachetelor de croazieră rusești: Un NASAMS a lansat trei tipuri de rachete

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies

Rachetele antiaeriene de tipurile AIM-9X, AMRAAM și AMRAAM-ER au fost lansate, în premieră, de pe același sistem – NASAMS, într-o demonstrație de apărare stratificată împotriva rachetelor de croazieră.

După ce administrația americană a anunțat că va trimite sisteme NASAMS în teatrul de război din Ucraina, companiile producătoare și Forțele Aeriene ale SUA (USAF) s-au reunit pentru a efectua un experiment complex înainte ca sistemele să primească botezul focului.

Reamintin, că armele rusești, care au cauzat cele mai multe pierderi Ucrainei, sunt rachetele de croazieră, iar Kievul a solicitat în repetate rânduri Occidentului sisteme antirachetă cu care să se poată proteja.

Testul, desfășurat de companiile Raytheon Missiles & Defense (SUA) și Kongsberg Defence & Aerospace (Norvegia), în parteneriat cu Laboratorul de Cercetare al USAF, a constat într-un exercițiu de apărare a unei bazei aeriene împotriva rachetelor de croazieră, potrivit comunicatului de presă al Raytheon, din 7 septembrie.

 

Un sistem NASAMS a lansat trei tipuri de rachete AIM-9X, AMRAAM și AMRAAM-Extended Range angajând, la diferite distanțe, ținte care imitau rachete de croazieră

 

2. Lansarea e... (lansare-nasams-experiment_70900000.jpg)

Lansarea efectuată de sistemul NASAMS în timpul experimentului SUA. Sursă foto: Raytheon

În timpul demonstrației, sistemul de rachete antiaeriene NASAMS, a lansat rachete AIM-9X, AMRAAM și AMRAAM-Extended Range, angajând, la diferite distanțe, ținte care imitau rachete de croazieră.

„Am demonstrat modul în care, soluțiile integrate de apărare îi permit luptătorului să întrebuințeze efectul potrivit la momentul potrivit și pe ținta potrivită”, a declarat Wes Kremer, președintele Raytheon Missiles & Defense. 

„Scopul nostru este de a oferi clienților cea mai rapidă și eficientă modalitate de a-și proteja oamenii și infrastructura critică împotriva rachetelor de croazieră, folosind sistemele existente care oferă apărare stratificată”, a adăugat Kremer.

Acest experiment complex a evaluat capacitatea operațională a sistemului NASAMS de a lansa cele trei variante de rachetă atunci când acesta este integrat cu radarele Forțelor Terestre americane (US Army) și capabilitatea de comandă și control a USAF - Centrul de Comandă și Control de Luptă în Spațiu sau BC3 -  dezvoltat de Raytheon Solipsys, potrivit Raytheon.

 

„Soluție de apărare stratificată”

 

2. Sistem NAS... (nasams_82362300.jpg)

Sistem NASAMS, foto: Kongsberg

În timpul demonstrației, radarul a transmis mai întâi informații de țintire către BC3, apoi BC3 a transmis datele cheie către Centrul de Distribuție a Focului (FDC) care, a evaluat amenințarea și a desemnat arme/armele pentru lovire. Operatorul din FDC a folosit aceste informații pentru a închide lanțul de ucidere selectând și trăgând cea mai eficientă rachetă din lansatorul NASAMS, conform Raytheon.

„Intenția noastră a fost să informăm (pe cei care iau) deciziile strategice de investiții, prin evaluarea capabilităților operaționale de înalt nivel tehnologic și de cost redus, care într-un interval mic de timp, ar putea fi implementate ca o  capacitate de apărare antiaeriană pentru o bază aeriană”, a declarat Jim Simonds, manager de program de experiment în cadrul Laboratorului de Cercetare al USAF.

„Această soluție de apărare stratificată poate oferi o capacitate defensivă imediată la o fracțiune din prețul sistemelor existente în prezent”, a declarat explicit Jim Simonds.

„Acest experiment demonstrează flexibilitatea NASAMS, oferind operatorului alternative de tragere îmbunătățite, pentru a executa cu succes scenarii complexe de combatere a amenințării folosind o serie de rachete”, a declarat Eirik Lie, președintele Kongsberg Defence & Aerospace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel