Exercițiu tactic la o brigadă de tancuri din Forțele Terestre ale Ucrainei

Gheorghiță Orjanu / 11 ian 2021 / 10:16

În cursul săptămânii trecute, în cadrul Brigăzii 1 Tancuri dislocată în regiunea Cernigov (nord-estul Ucrainei) s-a desfășurat un exercițiu tactic de nivel batalion.

Potrivit scenariului, subunitatea a primit misiunea de a respinge un atac în zona de frontieră a țării, fiecare companie de tancuri, din compunerea batalionului având de executat propria sarcină pentru îndeplinirea misiunii generale.

Prima companie a oprit înaintarea adversarului cu eșalonul întâi, prin provocarea a cât mai multe pierderi, și a refăcut linia frontului. Cea de-a doua a distrus un punct de comandă, iar cea de-a treia companie de tancuri a respins contraatacul executat de inamic cu eșalonul doi.

La exercițiu au fost folosite tancuri T-64 modernizate, în 2020, la versiunea T-64BV, potrivit Portalului Militar Ucrainean.

Locțiitorul comandantului brigăzii, Roman Șeremet, a apreciat că personalul și-a îndeplinit sarcinile, iar exercițiul și-a atins scopul, conform unei postări pe Facebook.

Comentariul autorului: Trupele ucrainene au în dotare 800 – 1.000 de tancuri (T-64 și T-72) în stare de funcționare. Acestea sunt în înzestrarea a două brigăzi de tancuri (cea de-a doua dislocată în sudul țării) și a celor nouă brigăzi mecanizate, din Forțele Terestre. În Corpul 4 Rezervă, aflat la dispoziția Statului Major General (SMG) mai este operaționalizată încă o brigadă de tancuri, iar alte două sunt în curs de înființare.

Brigada 1 Tancuri este staționată la pace în localitatea Honcharivske, la aproximativ 100 km de frontiera cu Rusia și la 20 km de cea cu Belarus. Potrivit wikipedia, brigada a fost înființată în 1997, iar primul său comandant a fost colonelul Volodimir Zamana.

Ulterior, acesta a ajuns în cea mai înaltă funcție militară - șeful SMG, în perioada 2012 – 2014, când președinte al Ucrainei era Viktor Ianukovici, care l-a și demis din funcție în ultimele zile de președinție, pentru că a refuzat să folosească forța împotriva protestatarilor. A fost trecut în rezervă tot în 2014 cu gradul de general-colonel, dar în 2019 a fost pus sub acuzare pentru trădare, fiind învinuit că în perioada cât a fost șeful SMG ar fi redus semnificativ capacitatea de luptă a forțelor armate.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy