Evaluare ucraineană: Rusia aproape a finalizat concetrarea de forțe militare la granița comună

Ionel Copcea |
Data publicării:
Trupe de Desant Aerian ale Federației Ruse
Trupe de Desant Aerian ale Federației Ruse

Postul american de televiziune CNN a informat că, potrivit datelor deținute de Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, Federația Rusă aproape a finalizat procesul de aducere a trupelor la granița comună.

“Efectivele totale ale grupării de Forțe Terestre a Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția Ucraina sunt de peste 106.000 de militari. Împreună cu componentele navală și aeriană această cifră ajunge la peste 127.000 de militari”, se arată într-un document al Ministerului ucrainean al Apărării trimis în exclusivitate postului de televiziune.

După cum se menționează în document, “acțiunile Federației Ruse vizează divizarea UE și a NATO, precum și limitarea capacității SUA de a asigura securitatea pe continentul european”.

Informațiile militare ucrainene au subliniat, de asemenea, că “Federația Rusă sprijină peste 35.000 de separatiști în Donbas și a desfășurat aproximativ 3.000 de militari proprii în republicile separatiste”. De-a lungul graniței cu Ucraina, “rușii au desfășurat unități suplimentare de transmisiuni și au triplat numărul zborurilor de cercetare față de anul 2021”.

“La sfârșitul lunii decembrie și în luna ianuarie, Rusia a transferat la graniță rezerve de muniții, spitale de campanie și servicii de securitate, ceea ce, potrivit reprezentanților ucraineni, confirmă pregătirile pentru desfășurarea unor acțiuni ofensive”, a transmis CNN.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai subliniat faptul că “există riscul ca Federația Rusă să întrebuințeze rachete cu rază medie de acțiune pentru a distruge obiective vitale”. Astfel, a fost semnalat transferul unor grupuri tactice suplimentare, dotate cu complexe de rachete operativ-tactice Iskander. Rachetele de acest tip pot lovi ținte la distanțe de 500-700 de kilometri, inclusiv capitala țării, Kiev.

Între timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a purtat o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în care și-a exprimat speranța pentru un sprijin sporit din partea Alianței în vederea consolidării capacității de apărare a Ucrainei.

Potrivit declarațiilor lui Zelensky, în timpul discuțiilor, a fost realizat un schimb de informații cu privire la eforturile necesare pentru stabilitatea în Europa, precum și despre summitul NATO din luna iunie și o posibilă participare a Ucrainei la acesta. “Politica ușilor deschise rămâne neschimbată”, a subliniat Zelensky.

În același timp, după cum se menționează pe site-ul președintelui, accentul în timpul conversației a fost pus pe eforturile diplomatice menite să detensioneze situația din jurul Ucrainei.

Pe de altă parte însă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a înregistrat un nou mesaj video, cu un conținut complet opus. Șeful statului s-a adresat ucrainenilor din cauza amenințării cu invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit declarațiilor acestuia, informațiile și zvonurile despre invazia trupelor ruse sunt combinate într-o întrebare logică: Ce este nou?

“Acum tot spațiul de știri și informații este plin de mesaje similare despre războiul cu Rusia, despre faptul că invazia ar putea începe chiar mâine. Și, ce este nou? Nu aceasta este realitatea pe care o trăim de opt ani? Amenințarea războiului a apărut abia acum? Aceste riscuri există de mai mult timp și acum nu au devenit mai mari. Există însă mai mult entuziasm în jurul lor”, a menționat Zelensky.

În același timp, el a adăugat că ucrainenii nu trebuie să intre în panică din cauza știrilor despre o posibilă invazie a trupelor ruse în Ucraina.

“Dragi cetățeni ai Ucrainei. Avem trăsături care sunt atât punctele forte, cât și punctele slabe ale noastre: curajul și determinarea. Acum nu pământul nostru este atacat, ci nervii ucrainenilor, astfel încât să existe un sentiment permanent de alertă, care să sperie investitorii și să strice mediul de afaceri. Nu alergați să cumpărați hrișcă și chibrituri! Toți cetățenii noștri, în special bătrânii, trebuie să înțeleagă acest lucru, trebuie să expire și să se calmeze. Toți partenerii noștri ar trebui să fie eficienți și nu doar prin cuvinte”, a spus Zelensky.  

Peședintele a mai declarat că Ucraina nu vrea război, dar trebuie să fie pregătită întotdeauna pentru el.

“Ucraina își întărește în mod constant capacitățile de apărare. Facem totul pentru a rezolva prin diplomație. Facem totul pentru a aduce pacea în Ucraina”, a concluzionat Zelensky.

Comentariul autorului: În ultimele zile, s-a vehiculat din ce în ce mai des ideea că Rusia poate declanșa, în orice moment, un atac împotriva Ucrainei, mesaje de acest gen venind chiar și de la Departamentul de Stat al SUA.

Probabil, acest lucru este determinat de apropierea termenului limită anunțat anterior de serviciile de informații ucrainene și occidentale pentru o invazie rusească în Ucraina, respectiv sfârșitul lunii ianuarie, coroborat cu eșecul înregistrat în negocierile recente dintre Rusia, SUA, NATO și OSCE.

Cu toate acestea, trebuie spus faptul că Rusia nu a finalizat formarea dispozitivului necesar pentru o intervenție militară în Ucraina. Termenul limită pentru acest lucru a fost mutat undeva în a doua parte a lunii februarie. Mai în glumă, mai în serios, pe rețelele de socializare a fost avansată o dată fatidică pentru declanșarea ostilităților: 22.02.2022. Dacă ținem cont de ceea ce se întâmplă în teren, aceasta nu este chiar departe de realitate.

Însă, cu toată panica ce s-a creat în ultimele zile, războiul nu este iminent. Este adevărat că Rusia face pregătiri intense în acest scop, dar ele vizează mai degrabă susținerea factorului politic în obținerea unor compromisuri, în special din partea SUA, în ceea ce privește securitatea de la frontierele rusești. În rest, trupele ruse desfășoară activități de pregătire pentru luptă, în condiții cât mai apropiate de cele reale.  

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel