Rusia nu se va opri la Ucraina și se pregătește, pe termen mediu, de o confruntare cu NATO (oficial din Estonia)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, sună ultima avertizare venită din partea oficialilor din Estonia.

Oficialii europeni au indicii că Rusia ar putea încerca să provoace, militar sau hibrid, statele europene. Estonia este ultima, dintr-un lung șir de state, care comunică public acest lucru.

Declarații similare au fost făcute de alți oficiali europeni în ultimele săptămâni și iată câteva exemple:

Boris Pistorius (ministrul german al apărării) / Sursă: Bundeswehr

Așa cum preciza și DefenseRomania încă din noiembrie 2023, lista declarațiilor a deschis-o amiralul Rob Bauer (șeful Comitetului militar al NATO), care  avertiza că un conflict poate apărea în orice moment în Europa. Au urmat, cu declarații asemănătoare, Boris Pistorius (ministrul german al apărării), Grant Shapps (Secretarul Apărării în guvernul Marii Britanii) , generalul Patrick Sanders (șef al Statului Major General al Marii Britanii), Pal Jonson (ministrul suedez al Apărării), Carl-Oskar Bohlin (ministrul suedez al Apărării Civile), generalul Gheorghiță Vlad (șeful Statului Major al Apărării) sau ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.

Opinie. Cât de serioasă este amenințarea rusă

Putem specula, evident, că toate aceste declarații au la bază o analize și date certe primite de la diverse structuri de informații occidentale. Altfel, nu ne putem imagina motivele pentru care toți acești oficiali europeni s-ar putea juca cu un subiect atât de sensibil, care (chiar și când este 100% adevărat) le poate scăpa de sub control.

Așa cum arăta și analiza think-tank-ului german Centrul pentru Securitate și Apărare, Rusia trebuie descurajată prin creșterea capacităților militare ale NATO. Orice amânare în accelerarea pregătirii militare ar echivala cu o invitație adresată Rusiei de a încerca alte operațiuni de război hibrid.

În orice caz, este greu de crezut că Putin se va mulțumi doar cu 4 ”amărâte” de regiuni ucrainene, după ce, în doi ani, și-a lăsat în Ucraina aproape jumătate de milion de militari, gazele scumpe pentru Europa sunt un capitol încheiat, economia rusă este la pământ și subordonată Chinei. Doar refacerea Armatei va costa sute de miliarde de dolari. Așa că liderul de la Kremlin va căuta să-și minimizeze pierderile, inclusiv prin refacerea unor sfere de influență în Europa. 

 

Estonia: Rusia se pregătește pentru confruntarea militară cu Occidentul

Revenind la declarația oficialului eston, șeful serviciului de informații a spus că evaluarea se bazează pe planurile Rusiei de a dubla numărul de forțe staționate de-a lungul graniței sale cu Finlanda și statele baltice Estonia, Lituania și Letonia.

„Rusia a ales o cale care este o confruntare pe termen lung... iar Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu și ceva”, a declarat KaupoRosin, citat de Reuters, la publicarea raportului privind amenințările la securitatea națională al Estoniei.

Practic, potrivit oficialilor de la Tallinn, intenția Rusiei de a dubla numărul de forțe staționate de-a lungul graniței sale cu Finlanda și statele baltice arată că Moscova ia în calcul o posibilă confruntare cu NATO.

Un atac militar al Rusiei este „foarte improbabil” pe termen scurt, a spus el, parțial pentru că Rusia trebuie să păstreze trupe în Ucraina și ar rămâne puțin probabil dacă acumularea de forțe ruse ar fi egalată în Europa.

Totuși, „dacă nu suntem pregătiți, probabilitatea [a unui atac militar rusesc] ar fi mult mai mare decât dacă începem pregătirile”, a adăugat Rosin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel