Președintele Comitetului militar al NATO: Un conflict poate apărea în orice moment în Europa. Rusia nu trebuie să câștige în conflictul din Ucraina

Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer / Foto: NATO
Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer / Foto: NATO

Potrivit președintelui Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, dacă Moscova ar câștiga în conflictul  din Ucraina, nu ar fi sfârșitul incertitudinii în Europa, ci începutul unei și mai mari incertitudini.

Este extrem de important pentru Alianță ca Rusia să nu reușească în Ucraina și ca Ucraina să-și apere țara, a declarat președintele Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, în timpul unei vizite la Praga, relatează ct24

„Oamenii spun uneori că Rusia nu este o amenințare pentru noi acum, deoarece rușii sunt în război în Ucraina. Dar nu este așa. Avem o nouă Rusia în fața noastră, mai bine înarmată, mai rapid de armat și trebuie să fim atenți la asta”, a spus Bauer.

Bauer, care deține cea mai importantă poziție militară din NATO, s-a întâlnit miercuri la Praga cu președintele Petr Pavel, cu șeful Statului Major General al Armatei Republicii Cehe Karel Řehka, și cu ministrul adjunct al Apărării Daniel Blažkovec.

„Știm că intenția Rusiei este agresivă, vrea ca granițele NATO să revină la cele de dinainte de 1997. Dacă războiul din Ucraina s-ar încheia cu victoria Rusiei, nu ar fi sfârșitul incertitudinii. Dimpotrivă, ar exista și mai multă incertitudine”, a spus amiralul Bauer.

 

Conflictul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani

 

Oficialul NATO a subliniat că este extrem de important ca Ucraina să câștige și ca Rusia să nu-și atingă niciunul dintre obiectivele strategice declarate.

Potrivit acestuia, conflictul din Ucraina poate dura ani de zile. „Războiul este întotdeauna un lucru imprevizibil. Mulți oameni cred că acest conflict nu se va termina curând. Poate dura încă cincisprezece ani”, a spus Bauer, care a lăudat Cehia pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Decizia Rusiei de a iniția și continua o agresiune brutală ne-a împins într-o nouă eră a apărării colective. Aceasta ne obligă să ne pregătim pentru situația în care un conflict poate apărea în orice moment”, a spus Bauer.

„Situația nu este roz și este de datoria noastră să prevenim conflictul, adică să construim o apărare eficientă”, a adăugat Řehka, care a avertizat anterior de mai multe ori despre posibilitatea implicării Cehei în război.

Cehia este direct interesată ca Rusia să nu își atingă obiectivele în Ucraina, ceea ce ar însemnă un prim pas către revenirea la granițele NATO de dinainte de 1997. „Dacă am permite Rusiei să reușească în planurile sale, ar trebui să investim mult mai mult în apărare decât în ​​prezent. Prin urmare, sprijinirea Ucrainei este în interesul nostru vital”, a spus generalul Karel Řehka, șeful Statului Major General al Armatei Cehe.

Rob Bauer este președintele Comitetului Militar NATO din 2021. 

Actualul președinte ceh, Petr Pavel, a deținut aceeași funcție între 2015 și 2018, ca prim reprezentant al țărilor fostului bloc estic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel