"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Regală a Marii Britanii, lansând salve de tun în apropiere de Tower Bridge, Londra. Photo credit: Royal Army
Armata Regală a Marii Britanii, lansând salve de tun în apropiere de Tower Bridge, Londra. Photo credit: Royal Army

DefenseRomania publică o versiune prescurtată a discursului ținut de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, la 16 ianuarie, la Lancaster House. Acest discurs, fără nicio exagerare, este istoric. Oficialul britanic a anunțat începutul unei noi ere pentru întreaga lume. De asemenea, a subliniat rolul Regatului Unit în noile circumstanțe geopolitice. Grant Shapps subliniază că anul 2024 ar putea fi decisiv pentru Ucraina. 

Acest discurs merită cu siguranță să fie citit. L-am rezumat pentru dumneavoastră, lăsând declarațiile cheie legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de viitorul Europei și de noua ordine de securitate internațională. De asemenea, puteți citi textul integral aici.

În urmă cu 35 de ani, Margaret Thatcher a ținut un scurt discurs similar la Lancaster House. Ea a vorbit atunci despre optimismul ei cu privire la schimbările care au loc între Est și Vest. La doar două săptămâni mai târziu, Zidul Berlinului a căzut.

A fost începutul unei noi ere. Amenințările existențiale au fost înlăturate. Și un nou sentiment de bine la nivel global s-a răspândit în domeniul apărării.

Aceasta a fost epoca ''dividendelor păcii''. Ideea că, în timp ce apărarea ar trebui să fie maximizată în perioadele de tensiune, ea poate fi redusă la minimum în perioadele de pace. Conflictele nu au dispărut, desigur. Dar, în lipsa unei mari puteri care să amenințe continentul, pacea dădea impresia că este la tot pasul.

Cu toate acestea, nu toată lumea a primit memoriul. De fapt, dușmanii lumii libere se mobilizau.

Statul autocratic beligerant își făcea simțită prezența - după ce a scăpat cu anexarea ilegală a Crimeei în 2014, Putin și-a lansat invazia brutală a Ucrainei opt ani mai târziu. Și, în timp ce Rusia își continuă campania ilegală în Ucraina, China evaluează dacă Occidentul își pierde răbdarea.

Astăzi, Rusiei și Chinei li s-au alăturat noi puteri nucleare. Coreea de Nord care promite să-și extindă propriul arsenal nuclear. Și mai este și Iranul, al cărui uraniu îmbogățit ajunge până la 83,7%, un nivel la care nu are nicio aplicabilitate în scopuri civile.

În perioada Războiului Rece exista sentimentul că avem de-a face cu actori raționali. Dar, aceste noi puteri sunt mult mai instabile și iraționale. Putem presupune cu adevărat că strategia de distrugere reciprocă asigurată, care a oprit războaiele în trecut, le va opri și în viitor, atunci când va fi aplicată Gărzii Revoluționare Iraniene sau Coreei de Nord?

,,Acum, unii susțin că aceste amenințări nu sunt existențiale pentru Regatul Unit. Și totuși, ceea ce se întâmplă în altă parte, se întâmplă rapid și aici'', spune ministrul britanic al apărării, Grant Shapps.

În ultimii ani, am asistat la atacuri teroriste pe străzile Londrei, tentative de asasinat în Salisbury, furturi de proprietate intelectuală, tentative de imixtiune în procesele politice, o criză a costului vieții, adusă de Putin.

Și acum, comerțul nostru. Aproximativ 90% vine pe mare si este ținta teroriștilor. În lumea noastră online, adversarii noștri nu au nevoie să sară într-un tanc, să urce la bordul unui submarin sau să se urce într-un avion de luptă pentru a ne face rău. Războiul cibernetic înseamnă pur și simplu piratarea rețelelor noastre și urmărirea de la distanta a carnagiului economic care se desfășoară.

Anul trecut, aproape o treime dintre întreprinderile din Regatul Unit au fost tinta unui atac cibernetic. Iar costul total pentru economia britanică se ridică la miliarde de euro. Un număr semnificativ din aceste atacuri provin din Rusia și China.

Chiar și migrația în masă poate fi folosită în mod cinic împotriva noastră ca armă de război, așa cum au experimentat Polonia, Norvegia și Finlanda.

...

Acordând Ucrainei sprijinul nostru de neclintit și mobilizându-i și pe alții pentru cauza lor, inclusiv cu cel mai mare pachet de finanțare din istoria noastră, anunțat săptămâna trecută.

Astăzi, pentru prima dată, acest guvern alocă mai mult de 50 de miliarde de lire sterline pe an pentru Apărare, mai mult decât oricând înainte. Și am luat decizia crucială de a ne stabili aspirația de a ajunge la 2,5% din PIB cheltuit pentru apărare.

Și, pe măsură ce vom stabiliza și vom crește economia, vom continua să ne străduim să atingem acest obiectiv cât mai curând posibil.   

Dar acum este momentul ca toate națiunile aliate și democratice din întreaga lume să facă același lucru, asigurându-se că și cheltuielile lor pentru apărare sunt în creștere.

Pentru că epoca ''dividendelor păcii'' s-a încheiat. Peste cinci ani, am putea avea în față mai multe teatre de operații care să implice Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă - dacă vă uitați la conflictele actuale din întreaga lume - este mai probabil ca numărul acestora să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul - este probabil să crească.

Așadar, 2024 trebuie să marcheze un punct de inflexiune.

Pentru Ucraina, acesta va fi un an în care soarta națiunii lor poate fi decisă. Pentru lume, acesta va fi cel mai mare an democratic din istorie, cu aproape jumătate din populația lumii mergând la urne. Iar pentru Marea Britanie trebuie să fie, de asemenea, un moment în care se va decide viitorul apărării noastre naționale. Alegerea este dificilă.

...

Ne aflăm într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm inamicii, să ne conducem aliații și să ne apărăm națiunea.

În ceea ce privește descurajarea, este vorba despre faptul că Regatul Unit trebuie să obțină un avantaj strategic față de inamicii săi. Fundamentul acestui avantaj este, bineînțeles, inițiativa noastră în domeniul nuclear. Într-o perioadă în care pericolul nuclear crește, forța noastră continuă de descurajare pe mare oferă cea mai bună protecție.

De aceea, cheltuim aproximativ 31 de miliarde de lire sterline pentru a achiziționa submarine Dreadnought de ultimă generație și pentru a ne moderniza capacitatea de descurajare.

Într-o lume mai tensionată, trebuie să aplicăm același deziderat de descurajare și forțelor noastre convenționale - așa că am făcut din modernizare o prioritate esențială. Luând deciziile pe termen lung privind capacitățile de care avem nevoie pentru a transforma forțele noastre armate într-o forță de descurajare formidabilă.

Într-o lume complexă, nicio națiune nu-și poate permite să acționeze singură, așa că trebuie să continuăm să ne consolidăm alianțele, astfel încât lumea să știe că acestea nu pot fi rupte. Apărarea este, din multe puncte de vedere, piatra de temelie a relațiilor noastre în întreaga lume. Iar printre parteneriatele noastre, NATO rămâne în continuare primordial.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel