Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Institutul Arab al Statelor Golfului din Washington a evidențiat o nouă abordare pe care Emiratele Arabe Unite (EAU) au adoptat-o ​​recent în ceea ce privește achizițiile lor de apărare, într-un efort al statului din Golf de a-și diversifica furnizorii de apărare pentru a reduce dependența de Statele Unite ale Americii.

În ultimele 9 luni, Emiratele Arabe Unite au încheiat acorduri pentru achiziționarea de sisteme de arme majore din Franța, Coreea de Sud, China, Indonezia, Turcia și Israel.

Se pare că achizițiile de apărare ale statului din Golf depind acum de un amestec mai complex de factori, cum ar fi potențialul de transfer de tehnologie, efectele asupra autonomiei strategice și utilitatea ca instrument politic.

Emiratele Arabe Unite au cumpărat două avioane de cercetare GlobalEye de la compania suedeză Saab în ianuarie 2021 pentru 1 miliard de dolari.          

În decembrie 2021, au decis să cumpere 80 de avioane de luptă Rafale și 12 elicoptere militare din Franța pentru 19 miliarde de dolari, iar o lună mai târziu, au semnat cu Coreea de Sud cel mai mare acord de export de arme, pentru sistemul de rachete sol-aer portabil KM-SAM, în valoare de 3,5 miliarde de dolari.

În februarie 2022, Ministerul Apărării din EAU a anunțat că va achiziționa 12 avioane ușoare de atac din China, cu opțiune pentru alte 36 de avioane, ca parte a eforturilor țării de a-și diversifica furnizorii de arme.

În iulie, au semnat un contract cu constructorul de nave de stat din Indonezia PT PAL pentru a cumpăra un doc pentru platforma de aterizare, care, dacă ar fi construit conform planului, ar deveni cea mai mare platformă navală a Forțelor Armate ale EAU, iar în septembrie a primit din Turcia 20 de drone Bayraktar TB2 lansând discuții pentru a cumpăra mai multe, posibil 120 de drone, ca parte a unei tranzacții în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari.

De asemenea, Israelul a fost de acord să vândă Emiratelor sistemul de apărare aeriană "Spider", în timp ce cele două părți s-au angajat să dezvolte împreună nave fără pilot și un sistem de combatere a dronelor.

 

Degajare prin parteneri

 

Se pare că independența strategică este unul dintre motivele principale ale EAU de a-și diversifica furnizorii de arme, deoarece acest lucru îi oferă spațiu de manevră, mai ales după ce SUA au oprit în mod repetat vânzările de arme și muniții către statul din Golf.

În plus, în timp ce unele arme americane necesită undă verde de la Washington înainte de a putea fi utilizate, majoritatea celorlalte țări nu exercită monitorizarea utilizării finale a armelor vândute.

Se consideră că modalitatea cea mai bună prin care EAU își pot afirma independența strategică față de SUA, fără a-și deranja profund partenerul, este să cumpere arme de la aliații americanilor, cum ar fi Franța, Coreea de Sud, Israel și chiar Turcia sau parteneri apropiați cum ar fi Indonezia.

 

Transfer de tehnologie

 

Pe lângă achiziția sistemului de apărare antirachetă, EAU au semnat un memorandum de înțelegere cu Coreea de Sud pentru a coopera în domeniul tehnologiilor de apărare, inclusiv în dezvoltarea sistemelor de arme.  În aprilie, Agenția de Dezvoltare a Apărării din Coreea de Sud a deschis un birou în Abu Dhabi și au existat informații că s-a format deja o echipă strategică între ministerele apărării din ambele țări pentru a crea mai multe proiecte industriale militare comune.

În cazul Turciei, surse neprecizate au explicat că "unele componente TB2 pot fi produse la uzina Baykar din EAU, dacă acordul va merge înainte".

În mod similar, compania suedeză Saab a anunțat că dezvoltă tehnologii cheie și creează locuri de muncă de înaltă tehnologie în Emirate.

Grupul de apărare Edge cu sediul în Abu Dhabi beneficiază, de asemenea, de transferuri de tehnologie prin parteneriatul său cu Israel Aerospace Industries pentru a dezvolta tehnologii împotriva dronelor și nave de suprafață fără pilot.

Giganții francezi ai apărării Thales, Safran și MBDA au stabilit centre de excelență în Emirate, oncentrându-se pe radare, optoelectronică și, respectiv, ingineria rachetelor.

Succesul unor astfel de tranzacții ar spori probabil autonomia EAU, dar în același timp ar putea complica eforturile de interoperabilitate ale SUA cu forțele armate din EAU, mai ales dacă numărul furnizorilor va continua să crească.

Pe de altă parte, aceste mișcări ar putea consolida, de asemenea, o tendință în care puterile mai mici și mijlocii încep să se bazeze una pe cealaltă, îndepărtându-se de dependența de achizițiile de arme de la o singură superputere.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel