Efecte ale invaziei ruse: Finlanda vrea să achiziționeze mii de UAV-uri pentru a supraveghea granița națională

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Peste 1.000 de avioane fără pilot vor patrula tot timpul anului, indiferent de condițiile meteo. Forțele Terestre finlandeze au primit sarcina de a realiza o capacitate de sisteme aeriene fără pilot, care să poate fi desfășurată în cadrul sistemului de apărare națională.

Obiectivul este de a procura în total 1.000 – 2.000 de sisteme fără pilot (UAS) capabile să funcționeze pe tot parcursul anului, în toate condițiile meteorologice.

UAS-urile vor fi utilizate în misiuni de culegere informații, supraveghere și achiziție de ținte pentru diferite unități și servicii, acoperind o zonă vastă, de la coasta de sud până în punctul nordic cel mai îndepărtat din Laponia, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Terestre finlandeze.

Proiectul este în faza de identificare a unui furnizor de sistem, care să îndeplinească cerințele stabilite - funcționare permanentă indiferent de condițiile meteo și de mediu. De asemenea, sistemul trebuie să permită pregătirea rapidă a specialiștilor care îl vor deservi, a anunțat locotenent-colonelul Riku Rantakari din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre finlandeze.

Până la începutul anului 2023, este planificată finalizarea dezbaterilor pe partea de cerințe, caracteristici tehnice de sistem și număr de echipamente. Urmează selecția sistemului și a furnizorului de sistem, care va avea loc până în vara anului viitor. În a doua jumătate a lui 2023, se așteaptă începerea instruirii personalului, care va deservi sistemul.

 

Valoarea totală a achiziției pe doi ani, care va începe în 2023, va fi de aproximativ 14 milioane de euro

 

Deși nu se cunoaște încă furnizorul sistemului, Finlanda și-a propus un obiectiv foarte ambițios, ca în mai puțin de doi ani, o parte din noul sistem de supraveghere să intre deja în funcțiune.

În noul context de securitate european, afectat de invazia Rusiei asupra Ucrainei, Finlanda se grăbește cu măsuri destinate să îmbunătățească capacitatea națională de apărare. Investiția nu este una semnificativă financiar, dar constituie un prim pas într-o nouă abordare bazată pe folosirea la scară largă a sistemelor automate. Într-o următoare etapă, probabil, Finlanda va trece și la sisteme aeriene de luptă fără pilot, dar nu se știe dacă acestea, alături de avioanele de luptă F-35 îi pot garanta securitatea.

După atacul armat al Rusiei asupra Ucrainei, Finlanda s-a simțit amenințată și analizează varianta aderării la NATO. În acest sens, Guvernul de la Helsinki va prezenta, miercuri, pentru discuții parlamentare, un document de securitate, care include o posibilă aderare la NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel