După modelul Israelului, Olanda alege să-şi vândă o parte din avioanele F-16 unei companii militare private din SUA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Olanda şi-a anunţat săptămâna trecută disponibilitatea pentru vânzarea a 12 avioane F-16 – aparținând Forţelor Aeriene Regale Olandeze (RNAF) – către o companie militară privată din SUA, Draken Internaţional. În locul avioanelor F-16 pe care le retrage din dotarea RNAF – începând cu 2022 –  Olanda se află în proces de achiziţie a 46 de avioane F-35, ca parte a unui contract încheiat cu compania americană Lockheed Martin.

La începutul acestui an, Ministerul israelian al Apărării  a vândut 29 de avioane de luptă F-16 A/B, care au aparţinut  Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), către compania canadiană Top Aces - contractor privat din domeniul apărării cu sediul în Montreal care oferă cursuri de instruire pentru piloţii de avioane de vânătoare din Statele Unite, Canada şi Australia.

Urmând acelaşi tipar, Ministerul olandez al Apărării a hotărât să vândă o parte din avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Regale ale Olandei către compania militară privată americană Draken Internaţional.

Draken Internaţional, contractor american din domeniul apărării care oferă cursuri de instruire pentru piloţii de avioane de vânătoare şi care se mândrește cu una dintre cele mai mari forțe aeriene tactice private din lume, este pregătită să achiziţioneze din Olanda 12 avioane de luptă F-16A / B, precizează The Drive.

Într-un comunicat de presă, publicat săptămâna trecută, secretarul de stat olandez pentru apărare, Barbara Visser, a confirmat că s-a ajuns la un acord pentru vânzarea mai multor avioane F-16A / B care au aparţinut Forțelor Aeriene Regale ale Olandei.

 

Avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Regale ale Olandei vor fi treptat înlocuite de 46 de avioane F-35

 

Parlamentul olandez a aprobat, în martie 2015, un contract de achiziţie pentru avioane de vânătoare invizibile F-35A de la compania americană Lockheed Martin, confirmând oficial ca acestea vor înlocui treptat avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Regale Olandeze.

Potrivit publicaţiei Opex 360, cele 12 avioane F-16 vândute către Draken Internaţional ca parte a programului ELOT [End Life of Type] vor fi retrase din serviciu Forțelor Aeriene Regale ale Olandei, în anul 2022. Contractul, a cărui sumă nu a fost specificată, prevede o opțiune pentru vânzarea altor 28 de aeronave – care sunt planificate să fie retrase din serviciul RNLAF până la sfârșitul anului 2024 – tot către compania Draken Internaţional.

Aceste avioane „vor fi utilizate exclusiv în timpul exercițiilor și cursurilor de pregătire (inter) naționale de pe teritoriul SUA, a precizat Ministerul olandez al Apărării.

Acest lucru este confirmat şi de Barbară Visser care precizează că Draken Internaţional a fost contractată de mai mulţi ani de guvernul SUA pentru că avioanele sale să preia ’’rolul inamicului’’ în exercițiile militare pe care Forțelor Aeriene și Marina SUA le desfăşoară în scopul pregătirii piloţilor americani.

Olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A / B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM / BM. Acest lucru a adus efectiv avioanele la un standard similar cu F-16C / D Block 50/52 al Forțelor Aeriene SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel