România are deja o baterie Patriot complet funcțională și se pregătește pentru operaționalizarea celui de-al doilea sistem

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT , captură video
Sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT , captură video

România a primit deja patru sisteme Patriot; primul este deja operaționalizat. În plus, țara noastră a trimis Statelor Unite o cerere pentru încă trei sisteme Patriot și se așteaptă acceptul Washingtonului.

Regimentul 74 PATRIOT ”Mihai Bravu” este prima structură a Armatei Române, capabilă să opereze sistemul Patriot, după încheierea primelor trageri reale cu sistemul de rachete Patriot, în cadrul exercițiului PATRIOT SPARK, desfășurat în noiembrie.

Primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale s-a desfășurat, în luna noiembrie, cu sprijinul Comandamentului de Asistență în Securitate al Armatei SUA, relatează publicația americană de specialitate Stars and Stripes, care citează MApN.

După recepționarea primului sistem Patriot în 2020, o echipă de instructori ai armatei SUA s-a ocupat de asistența tehnică pentru militarii români din Regimentul 74 PATRIOT.

În prezent, SUA ajută România să-și antreneze militarii pentru operarea celui de-al doilea sistem antiaerian Patriot, mai notează publicația, care explică faptul că operarea sistemului Patriot necesită o pregătire extinsă.

Elemente ale sistemului Patriot: lansator, sistem de comunicații / Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forţelor Aeriene

În mod normal, pregătirea durează câțiva ani, înainte ca o unitate să devină pe deplin operațională și calificată.

Totuși, au existat excepții. La începutul acestui an, un contingent de operațiuni de apărare aeriană ucraineană a încheiat antrenamentul Patrioților Armatei în doar câteva luni și s-a întors pe câmpul de luptă pentru a apăra țara de forțele ruse.

 

În paralel România cumpără 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele Patriot

 

Pe 13 decembrie 2023, a fost făcută publică informația potrivit căreia MApN a solicitat Parlamentului României să aprobe achiziţia a 200 de rachete, pentru sistemul american Patriot din dotarea Armatei României.

Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video

Preţul maxim unitar este de 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de rachete se ridică la 1.088.950.000 euro, fără TVA.

MApN preciza în solicitare că, în contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaţionalizarea şi consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prevăzută de legea 222/2017, este necesară completarea parţială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Cele 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele Patriot se vor achiziţiona prin Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând iniţiativa ESSI.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel