După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah

Ionel Copcea |
Data publicării:
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah

Potrivit presei din Azerbaidjan, Rusia a început să-și retragă contingentul de menținere a păcii de pe teritoriul Nagorno-Karabah. Primele coloane de vehicule blindate rusești au părăsit deja regiunea.

Informația a fost confirmată și la Kremlin, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, răspunzând afirmativ la o întrebare a jurnaliștilor ruși, în care i s-a cerut să comenteze știrea din presa azeră.

“Da, este adevărat”, a precizat Peskov.

Deși Ministerul rus al Apărării nu a anunțat în mod oficial acest lucru, conform datelor disponibile din surse publice, lichidarea misiunii de menținere a păcii va dura destul de mult. Unitățile ruse vor fi retrase treptat, astfel încât întregul proces să fie finalizat până în luna septembrie a acestui an.

Partea rusă susține că menținerea trupelor în Nagorno-Karabah a devenit inutilă, deoarece premierul Nikol Pashinyan a renunțat oficial la acest teritoriu, iar armenii care locuiau în zonă au plecat în Armenia.

După cum este cunoscut, unitățile rusești de menținere a păcii au fost introduse pe teritoriul Nagorno-Karabah în anul 2020, în baza unui acord trilateral încheiat între Azerbaidjan, Armenia și Federația Rusă. În total, în Nagorno-Karabah au fost transferați 1.960 de militari cu arme de calibru mic, 90 de vehicule blindate pentru transportul trupelor și 380 de mașini și echipamente speciale.

Comentariul autorului: Probabil că, în mod normal, Rusia nu și-ar fi retras militarii din Nagorno-Karabah, profitând de mandatul de cinci ani al contingentului de menținere a păcii dislocat în regiune.

Însă, având în vedere faptul că trupele deplasate în Nagorno-Karabah aparțin unei unități de elită a armatei ruse, respectiv Brigăzii 15 Infanterie Moto - Samara a Regiunii Militare Centru, este posibil ca liderii politico-militari ruși să mizeze pe utilizarea acestora în conflictul din Ucraina.

Într-o perioadă în care trupele ruse pregătesc trecerea la o ofensivă de amploare în zona operației militare speciale de pe teritoriul Ucrainei, brigada din cadrul ''Armatei 2 Arme Întrunite - Samara'' ar fi extrem de utilă pe linia frontului.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel