După ce a dislocat F-35 în Bulgaria, Olanda va participa cu 200 de soldați în România în cadrul grupului de luptă condus de Franța

Sursă foto: Ministerul olandez al Apărării
Sursă foto: Ministerul olandez al Apărării

Geoffrey van Leeuwen, consilierul pentru afaceri externe și apărare al premierului Olandei, a anunțat că statul nordic va participa în România cu 200 de militari în cadrul grupului de luptă care se va constitui în țara noastră și care va fi condus de Franța. Informația e confirmată și de Ministerul olandez al Apărării.

Într-un anunț pe contul de Twitter, van Leeuwen a precizat că Țările de Jos vor trimite 200 de militari în România.

Soldații olandezi vor face parte din grupul de luptă al NATO care se va constitui în țara noastră. Consilierul premierului olandez a subliniat că decizia are ca obiectiv întărirea Flancului Estic și a amintit că Olanda e prezentă militar atât în Lituania, Slovacia, dar și în Bulgaria, unde avioanele de generația a V-a F-35 Lighting II, aflate sub comandă olandeză, efectuează misiuni de poliție aeriană.

 

 

Ulterior, și Ministerul olandez al Apărării a confirmat informația. Se pare că cei 200 de militari olandezi vor ajunge în România în această vară la baza militară de la Cincu. La Cincu se află și Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre Getica.

 

Amintim că în contextul agresiunii ruse neprovocate împotriva Ucrainei, NATO a decis întărirea Flancului Estic și constituirea într-un timp record a patru grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Tot în contextul agresiunii ruse, Olanda a trimis în premieră opt avioane de tip F-35 Lighting II. Aeronavele stealth de generația a V-a vor participa la misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Pe 24 februarie, imediat după atacul rus ce a generat o criză fără precedent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat și în țara noastră în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

În ceea ce privește grupul de luptă NATO din România,  secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în aceste zile că grupul de luptă al NATO care urmează să fie desfăşurat pe teritoriul României este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi și urmează să fie luate deciziile definitive cu privire la postura de apărare şi descurajare pe flancul estic, ce va fi mult mai robustă, mai sustenabilă şi integrată decât în prezent.

Grupul de luptă care va fi format în România se va afla sub comanda Franței, iar o prezență consistentă a acestui grup va fi reprezentantă de olandezi, care, potrivit Ministerului Apărării olandez, vor avea 200 de soldați ca parte a acestui grup.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel