Drumul lung al Poloniei până la producerea primului element de fuzelaj pentru F-16 Block 70/72 Viper - cea mai modernă versiune. PZL Mielec, un exemplu de succes

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Pe 30 august compania poloneză PZL Mielec, una dintre cei mai vechi companii producătoare de avioane din Polonia, a sărbătorit finalizarea primului fuzelaj pentru F-16 Block 70/72 fabricat în Polonia. 

Într-o revenire simbolică la tradiția producției de avioane militare de luptă, structurile F-16 sunt construite într-o hală renovată unde se produceau avioane de antrenament și luptă în urmă cu mai bine de 20 de ani. 

Fuzelajul din partea din spate a aeronavei împreună cu componente pentru F-16 de dimensiuni mai mici, toate fabricate la Mielec, sunt transferate după producție către linia de asamblare a Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud, unde avioanele de vânătoare F-16 Block 70/72 sunt în prezent integrate și testate pentru clienți din întreaga lume.

1. Primul ele... (fuzelaj_28610200.jpeg)

Primul element de fuzelaj F-16 Block 70/72 produs la Mielec, Polonia. Foto: PZL Mielec

„Colaborarea în cadrul programului F-16 din Polonia demonstrează angajamentul nostru de a promova capacitățile industriale locale. Finalizarea de astăzi a primei structuri de fuzelaj de la pupa F-16 Block 70/72 este punctul culminant al lucrărilor începute în 2021 și suntem onorați să continuăm acest parteneriat”, a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte și director general al Integrated Fighter Group din cadrul Lockheed Martin.

„Producția structurilor F-16 Block 70/72 este localizată într-o hală complet modernizată, cu suprafața de aproximativ 14.000 de metri pătrați, din cadrul PZL. În trecut, aici erau produse avioane militare cu reacție. Mă bucur că Lockheed Martin a apreciat competența angajaților noștri și potențialul acestui loc și a decis să amplaseze aici producția de elemente pentru F-16”, a declarat Janusz Zakrecki, președinte și director general al PZL Mielec.

În 2022, aproximativ 50 de angajați și șefi de producție din cadrul PZL Mielec s-au deplasat la unitatea de asamblare a avioanelor F-16 din Greenville. Timp de șase luni aceștia au lucrat împreună cu angajații Lockheed Martin pentru a câștiga experiență și a înțelege procesul de producție.

F-16 reprezintă o opțiune valoroasă și strategică pentru un număr ridicat de clienți din întreaga lume care caută capabilități avansate de avioane de luptă de generația a patra cu avantajul unor costuri accesibile și a unor parteneriate regionale și globale de lungă durată.

PZL Mielec este cel mai mare producător aerospațial din Polonia postbelică. Pe 16 martie 2007, compania a fost achiziționată de Sikorsky Aircraft Corporation, pe atunci o unitate a United Technologies Corporation (UTX), ulterior intrată în componența Lockheed Martin (LM) care i-a păstrat numele de marcă.

Din 2009, compania produce secțiuni de fuzelaj pentru elicopterul UH-60M Black Hawk al firmei-mamă (LM), iar din 2010 asigură și asamblarea finală pentru elicopterele S-70i Black Hawk.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel