Donald Trump a confirmat: Statele Unite vor retrage 9.500 de militari americani din Germania

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.
Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat luni, la Casa Albă, că Statele Unite vor reduce numărul de trupe pe care le are staționate în Germania.

Astfel, Donald Trump a confirmat informaţiile, vehiculate în ultimele două săptămâni, potrivit cărora Statele Unite vor retrage 9.500 de militari americani de pe teritoriul Germaniei, informează Reuters.

Sursa citată mai precizează că decizia preşedintelui SUA ar putea să-i supere atât pe colegii săi republicani din Congres, cât și pe aliații din NATO ai SUA.

Donald Trump şi-a motiva decizia de a retrage o parte din trupele americane din Germania, din cauza faptului că Berlinul nu cheltuiește suficient pentru apărare, așa cum cere NATO. Trump a spus că până când Germania nu va cheltui mai mult pentru apărea, Statele Unite nu vor înceta să-şi retragă trupele.

 

Germania găzduiește mai multe trupe americane decât oricare altă țară din Europa

 

"Vom reduce numărul soldaţilor la 25.000", a declarat Donald Trump. El a mai spus că trupele din Germania impun un "cost extraordinar pentru Statele Unite".

Liderul administraţiei de la Washington a acuzat Germania că a tratat incorect Statele Unite în ce priveşte comerţul.

"Aşa că dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO", a mai afirmat preşedintele american, acuzând şi alte ţări că, de asemenea, profită, dar "cel mai rău profitor este Germania", potrivit DPA, citat de Agerpres.

În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotaţii sau manevre.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută, după o perioadă de speculaţii, că a fost informat de Washington în legătură cu reducerea numărului de trupe americane staţionate pe teritoriul Germaniei.

Săptămâna trecută, ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care este și liderului CDU (formațiunea cancelarului Angela Merkel), a sugerat că dacă Statele Unite merg mai departe cu acest plan va afecta mai mult NATO ca unitate decât securitatea proprie a Germaniei, potrivit Radio Europa Liberă.

„Nu vreau să speculez pe ceva pentru care nu am nicio confirmare", a spus ea în timpul unei conferințe de presă din 8 iunie. „Fapt este că prezența trupelor americane în Germania servește întregii securității a alianței NATO - deci și securitatea Americii. Aceasta este baza pe care lucrăm împreună".

Dar relațiile bilaterale dintre cele două au devenit mai încordate sub conducerea lui Donald Trump care a criticat în mod repetat Germania și alte state europene pentru neîndeplinirea angajamentului de a înveşti 2% din PIB pentru apărare.

Berlinul a promis că va crește cheltuielile cu armata, dar nu va îndeplini cerința NATO până cel devreme 2030.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel