Distrugătorul USS McCampbell, lângă o insulă controlată de Beijing. China a mobilizat avioane și nave de război

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Distrugătorul USS McCampbell
Distrugătorul USS McCampbell

În cursul acestei zile o navă de război a US Navy a trecut pe lângă o insulă controlată de China în Marea Chinei de Sud. În urma acestui incident China a avut o reacție vehementă împotriva SUA.

Incidentul s-a produs în momentul în care o echipă americană de negociatori sosise în capitala chineză, unde a venit într-o încercare de a pune capăt războiului comercial în care sunt implicate de anul trecut primele două economii ale lumii. 

Marina americană efectuează cu regularitate operaţiuni denumite 'Libertatea de navigaţie' în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a construit instalaţii militare în aceste insule în sprijinul importantelor sale pretenţii teritoriale. 

Distrugătorul USS McCampbell a intrat luni în apele arhipelagului Paracel - cunoscut sub numele de Xisha în chineză- pentru a 'contesta revendicările maritime excesive', a indicat pentru AFP Rachel McMarr, purtătoare de cuvânt a Flotei SUA din Pacific. 

China a confirmat trecerea vasului american, subliniind că acesta a încălcat suveranitatea chineză şi că ea a mobilizat avioane şi nave de război pentru a-l determina să părăsească zona. 

'Cerem SUA să oprească imediat acest tip de acţiuni provocatoare', a reacţionat Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, menţionând că Beijingul a protestat oficial pe lângă Washington.

'Partea chineză va continua să ia măsurile necesare pentru a-şi apăra suveranitatea şi securitatea naţionale', a subliniat reprezentantul MAE chinez. 

China, invocând o prezenţă mai veche în Marea Chinei de Sud, are dispute de tip teritorial cu mai multe ţări riverane (Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei) cu privire la insulele şi insuliţele din zonă. 

'Toate operaţiunile noastre demonstrează că SUA vor zbura, naviga şi opera acolo unde dreptul internaţional le permite. Aceasta este valabil şi pentru Marea Chinei de Sud, ca şi în alte părţi ale lumii', a declarat purtătoarea de cuvânt a flotei americane. 

Arhipelagul Paracel este revendicat de China şi de către Vietnam. Dar Hanoi a pierdut controlul asupra acestuia în anii 1970, după o bătălie câştigată de Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel