Din cauza conflictului din Orientul Mijlociu, prețul petrolului a crescut brusc la 90 de dolari pe baril

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Săptămâna trecută, prețurile petrolului de pe piețele mondiale au crescut brusc din cauza temerilor comercianților că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol din regiune.

Pe piaţa londoneză, preţul barilului de petrol Brent a crescut săptămâna trecută cu 7,5 la sută, la 90,89 dolari, în timp ce pe piaţa americană, preţul barilului de petrol WTI a crescut cu 5,9 la sută, la 87,69 dolari.

După ce a scăzut cu peste 11% în urmă cu o săptămână, prețul petrolului de pe piața londoneză a recuperat o bună parte din aceste pierderi săptămâna trecută.

Pe parcursul săptămânii, prețurile petrolului s-au dus în sus, pentru a crește puternic vineri, ceea ce este în mare parte o consecință a conflictului din Orientul Mijlociu dintre gruparea militantă palestiniană Hamas și Israel.

După o săptămână de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, ca răspuns la recentul atac al Hamas, Israelul a anunțat vineri că va declanșa o operațiune terestră în Fâșia Gaza.

Până atunci, conflictul din Orientul Mijlociu nu a afectat semnificativ aprovizionarea cu petrol din lume, deoarece Israelul nu este un mare producător. Totuși, comercianții se tem de o escaladare a conflictului, de implicarea altor țări din regiune și se gândesc la modul în care aceasta ar putea afecta aprovizionarea cu petrol din întreaga regiune.

 

Prețurile petrolului se mențin peste 90 de dolari

 

Creșterea de vineri a prețurilor „aurului negru” a fost influențată și de prima aplicare a amenzilor de către SUA împotriva proprietarilor de petroliere pentru deservirea exportului transporturilor de petrol rusești care depășesc limita de preț de 60 de dolari pe baril.

Aceasta este limita, stabilită la jumătatea anului trecut la nivelul grupului G7 pentru a reduce veniturile Rusiei din vânzarea petrolului. Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume și un exportator major, iar controalele mai stricte ale SUA asupra aprovizionărilor sale ar putea reduce livrările, se tem piețele.

Analiștii atribuie creșterea prețurilor și evaluării OPEC privind scăderea stocurilor la sfârșitul anului.

După creșterea de săptămâna trecută, prețul barilului de petrol Brent este în creștere cu aproape 6% pe piața londoneză față de începutul anului și în jur de 9% pe piața americană, mai ales după anunțul Iranului care a avertizat sâmbătă că, dacă „crimele de război și genocidul” ale Israelului nu sunt oprite, atunci situația ar putea scăpa de sub control cu ​​„consecințe de amploare, scrie Reuters.

De asemenea, aceste date nu sunt de bun augur pentru președintele american Joe Biden într-un an electoral, a cărui administrație se luptă cu inflația și o situație economică complexă într-o țară aflată în pragul recesiunii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel