De la reticenţă la prioritate | Departamentul de Stat al SUA: Înzestrarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 este prioritatea noastră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă F-16 în timpul unei misiuni de poliție aeriană. Sursa Foto: NATO
Avioane de luptă F-16 în timpul unei misiuni de poliție aeriană. Sursa Foto: NATO

Înzestrarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 în cooperare cu aliații și partenerii este o prioritate pentru Statele Unite.Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a făcut această declarație în cadrul unui briefing luni. Potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina ar putea dura cel câteva luni. Trebuie să precizăm că este o schimbare totală de abordare, deoarece Statele Unite au precizat în ultimele luni ca avioanele de luptă F-16 nu se potrivesc nevoilor armatei ucrainene, ceea ce era contrar insistenţelor Kievului cu privire la necesitatea furnizării unor avioane de luptă moderne.

,,Președintele american (Joe Biden - n.r.) a spus foarte clar că vom începe să instruim armata ucraineană în pilotarea F-16 și vom coopera cu aliații și partenerii noștri pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16", a declarat oficialul Departamentului de Stat american.

De asemenea, Miller menționează că nu va anunța încă când și cum se va întâmpla acest lucru sau care vor fi statele care vor furniza avioane de luptă.

,,Dar aceasta (furnizarea de F-16 - n.r.) este o prioritate pentru noi și vom începe să o punem în aplicare în următoarele luni", a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a declarat că va fi nevoie de "câteva luni, în cel mai bun caz" pentru că avioanele de luptă F-16 să ajungă în Ucraina.

Potrivit acestuia, trebuie puse la punct o serie de detalii înainte ca forțele aeriene ucrainene să poată zbura cu avioane occidentale.

,,Nu vom reuși sub nicio formă să punem F-16 sau un alt avion de luptă occidental, într-un număr semnificativ, în mâinile Forțelor Aeriene Ucrainene în mai puțin de câteva luni", a declarat Kendall.

După cum s-a raportat anterior, o serie de țări vor participa la pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale. Acest lucru ar putea dura câteva luni. Unele publicaţii mass-media ucrainene insista să precizeze că antrenarea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor de luptă americane F-16 va dura doar 4 luni, ceea ce este complet nerealist.

Această perioadă de timp vehiculata este strict pentru un nivel de pregătire de bază şi nu acoperă pregătirea pentru operarea unui avion F-16 în condiţii reale de luptă. 

Pentru o înţelegere cât mai corectă asupra a ceea ce înseamnă dobândirea cunoştinţelor de operarea pentru un F-16 în condiţii reale de lupta trebuie precizat că piloţii din cadrul statelor membre NATO - care deţin acest tip de aeronavă - participă anual la o serie de exerciţii militare. Acestea au ca scop să crească nivelul de pregătire pentru piloţi şi gradul de interoperabilitate intre aeronave.

Cu alte cuvinte, trecerea de la simulator pentru F-16 şi până la pilotarea propriu zisa a acestui avion într-un mod cât mă eficient, date condiţiile mediului de conflict în care urmează să opereze, nu se poate face în patru luni.

Cel mai importat aspect de care trebui să ţinem cont în toată discuţia despre transferul de aeronave F-16 către Ucraina este timpul. Până acum avem: sprijinul declarat al Washingtonului pentru transferul de aeronave F-16 din statele aliate şi nu direct din SUA, discuţii despre formarea piloţilor ucraineni care vor trebui să treacă prin cursuri care să-i pregătească pentru condiţii reale de luptă, iar acest lucru nu se poate face în 2-3 luni, pregătirea infrastructurii şi livrarea avioanelor, dar şi asigurarea mentenanţei. 

Pentru a înţelege mai bine că transferul avioanelor F-16 către Ucraina nu se poate face peste noapte, trebuie să facem o comparaţie cu transferul tancurilor americane Abrams care a fost anunţat în ultima lună a anului 2022, iar şase luni mai târziu încă se aşteaptă un termen de livrare. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel