Decizie surprinzătoare: Obuzierul francez Caesar, „învins” în America de Sud de obuzierul israelian Atmos produs de Elbit

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat israelian Atmos. Foto: Elbit Systems
Obuzier autopropulsat israelian Atmos. Foto: Elbit Systems

Columbia a comandat 18 obuziere autopropulsate ”Atmos” calibru 155 mm, de la Elbit Systems din Israel, într-un contract cu o valoare de 101,7 milioane de dolari, au declarat surse militare din Bogota pentru Defense News.

Decizia a fost o surpriză pentru unii observatori, care se așteptau ca afacerea să fie încheiată cu compania franceză Nexter, care a propus modelul ”Caesar” cu șase roți motrice,  preferat de armata columbiană.

În timpul negocierilor finale, Nexter a informat Columbia că valoarea potențialului acord ar fi de 114 milioane de dolari, potrivit surselor militare, care au vorbit sub rezerva anonimatului, nefiind autorizate să discute cu presa. Acest preț a fost considerat prea mare în comparație cu finanțarea alocată programului de achiziții.

Columbia și-a îndreptat în cele din urmă atenția către Atmos, iar părțile au ajuns la un acord în limita bugetului.

 

Columbia nu deține încă obuziere autopropulsate, achiziționarea acestora fiind un obiectiv-cheie

 

Achiziționarea de obuziere cu rază lungă de acțiune este o componentă cheie a eforturilor de modernizare ale armatei, forțele terestre columbiene fiind lipsite de acest tip de armă. Atmos este un obuzier cu tracțiune pe șase roți, cu un sistem computerizat de control al focului.

„După decenii concentrate în principal pe contrainsurgență și combaterea traficanților de droguri, Columbia este acum angajată în îmbunătățirea și modernizarea capacităților convenționale ale forțelor sale armate – în acest caz artileria de câmp – într-un ritm uluitor”, a declarat analistul independent Emilio Meneses pentru Defense News.

„A fi primul în detectarea [adversarului] și focul contra-baterie cere, astăzi, ca sistemele de artilerie să aibă o mobilitate ridicată pentru o desfășurare rapidă și [deplasare] imediată într-o nouă poziție după tragere pentru a evita reacția inamicului. Doar obuzierele cu roți oferă un nivel atât de ridicat de mobilitate”, a adăugat Meneses, menționând că alte țări din regiune vor urma, probabil, exemplul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel