Decizie istorică: Renaște o mare putere militară. Ambasadorul Japoniei în România: China încearcă să schimbe status quo-ul prin forță. Războiul din Europa se poate repeta în Asia

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Japan Joint Staff Twitter
EXCLUSIV
Sursă foto: Japan Joint Staff Twitter

Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, a vorbit în exclusivitate pentru DefenseRomania despre decizia istorică a Japoniei de a investi în apărare. El atrage atenția asupra ascensiunii militare chineze și asupra faptului că Beijingul urmărește să schimbe status quo-ul prin forță. Înaltul oficial japonez ne-a declarat că ceea ce se întâmplă azi în Europa se poate repeta oricând în Asia.

E pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial când Japonia, azi una din marile puteri economice ale lumii, decide să aloce un buget masiv apărării, în contextul în care poziția Chinei s-a schimbat dramatic iar Beijingul devine tot mai agresiv.

Tokio va elabora totodată o nouă strategie de apărare.

Noua strategie naţională de apărare este de aşteptat să facă referiri clare la ameninţările reprezentate de China, Coreea de Nord şi Rusia, adoptând un limbaj mai declarativ decât la prima publicare a strategiei naţionale de securitate a Japoniei, în 2013, în special faţă de Beijing.

Japonia va investi masiv în forțele sale militare, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea de rachete.

Măsura are ca obiectiv descurajarea Chinei.

 

China încearcă să schimbe status quo-ul prin forță. „Ceea ce se întâmplă azi în Europa se poate repeta în Asia”

 

2. Foto: Cere... (f-35-faponia_01991500.jpg)

Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia

Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, atrage atenția într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania că ceea ce se întâmplă azi în Europa, criza fără precedent generată de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, se poate repeta oricând în Asia. Iar Japonia își ia toate măsurile de siguranță.

„În primul rând, după cum spuneți, situația securității în toată lumea s-a schimbat dramatic recent. Bineînțeles războiul Rusiei a schimbat perspectiva complet. Ce spunem și ceea ce spune și premierul nostru Kishida, este că ceea ce se întâmplă acum în Europa se poate întâmpla și în Asia în viitor așa că suntem îngrijorați de această situație.

Poziția Chinei s-a schimbat dramatic, recent China a devenit cea de-a doua ca mărime din punct de vedere economic, iar atitudinea lor, de exemplu expansiunea imprevizibilă a capacităților militare și intenția de modificare a status quo-ului prin forță, stârnește îngrijorare.

Aceste lucruri se întâmplă și suntem  foarte îngrijorați în cauza lor.

Așadar Japonia s-a răzgândit și am început să ne dezvoltăm, să îndeplinim rolul din comunitatea internațională și să apărăm și securizăm regiunea.

Am decis să extindem capabilitățile militare și am declarat că în următorii cinci ani vom extinde capabilitățile militare fundamental”, a precizat Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, pentru DefenseRomania.

CITEȘTE ȘI: O escadrilă japoneză de F-35B ar putea ajuta la apărarea insulelor Senkaku revendicate de China

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel