De la avioane franceze Rafale la drone iraniene Shahed? Posibila achiziție a Serbiei de 20.000 de drone Shahed ridică multe semne de întrebare

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

O știre privind un presupus acord al Serbiei cu Iranul privind livrarea a 20.000 de drone kamikaze iraniene de tip Shahed 136 a provocat valuri. 

În aceste zile ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Serbiei, Goran Aleksich, a efectuat o vizită oficială la Teheran, în Iran. Până la acest moment, nimic ieșit din comun.

Însă la puțin timp după acest eveniment, mai multe publicații au anunțat că Serbia și statul fundamentalist Iran au ajuns la un acord privind achiziția a nu mai puțin de 20.000 de drone kamikaze Shahed, folosite intens și de ocupantul rus împotriva Ucrainei, inclusiv în loviturile asupra infrastructurii civile.

Se pare că informația a fost publicată prima dată de Terror Alarm, un portal care se descrie a fi prima redacție din lume care folosește inteligența artificială. 

Informația a fost preluată de mai multe publicații, inclusiv din Ucraina. De precizat faptul că și portalul rus de propagandă Avia.pro, care citează „surse proprii”, precizează că Serbia și Iranul au bătut palma pentru achiziția a 20.000 de drone Shahed 136.

În comunicatul oficial de după întrevedere nu se precizează însă nimic, ci doar că cele două state au discutat despre modalități privind aprofundarea relațiilor bilaterale în diferite domenii, inclusiv în domeniul apărării.

 

Poate Iranul să furnizeze Serbiei 20.000 de drone Shahed? Experții sunt sceptici

 

2. Shahed-131... (shahed-131_16010300.jpg)

Shahed-131, dronă kamikaze iraniană

Dar informația chiar dacă ar fi reală ar continua să ridice semne mari de întrebare. Cei de la Espreso TV, l-au intervievat pe analistul militar Serghei Zgurets de la Defense Express, care a explicat de ce ce o astfel de achiziție e aproape imposibilă.

„Astfel de lucruri (n.r. - achiziția a 20.000 de drone kamikaze Shahed 136 de către Serbia din Iran) sunt pur și simplu imposibile. La urma urmei Iranul nu are pur și simplu capacitatea de a produce un număr atât de mare de UAV-uri. Mai mult, Iranul are deja angajamente privind producerea și furnizarea acestor drone cu Rusia”, a precizat expertul ucrainean, care a adăugat că astfel de informații cu elemente senzaționale nu au decât scopuri politice. El și-a exprimat convingerea că Serbia nu va fi înarmată cu drone Shahed iraniene.

Adevărată sau nu, informația privind posibila achiziția de către Serbia a dronelor Shahed 136 din statul fundamentalisto-terorist Iran pune sub o lumină cel puțin ciudată intenția Belgradului de a achiziționa avioane de luptă franceze Rafale.

În luna februarie a acestui an, Serbia a confirmat de la cel mai înalt nivel politic intenția sa de a achiziționa avioane de luptă franceze Rafale, o surpriză în contextul în care Rusia, aliatul tradițional al Serbiei, a „forțat” oferind avioane produse de industria rusă.

Intenția privind achiziția de avioane din Franța de tip Rafale, produse de Dassaul Aviation, a fost reconfirmată chiar de președintele sârb Aleksandar Vucic.

Forțele Aeriene ale Serbiei au două escadrile de avioane tactice de luptă, una formată din 14 MiG-29, iar cealaltă din 12 aeronave Soko J-22  (cunoscut și ca IAR-93, fiind fabricat în comun de Iugoslavia și România).  Resursa lor de viață expiră cel mai târziu în 2030, iar până atunci Serbia trebuie să operaționalizeze noile avioane de luptă.

CITEȘTE ȘI: Forțele Aeriene Ucrainene spun că ar avea nevoie de minim 180 de avioane F-16 pentru „a închide cerul” Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel