De ce ar putea fi nevoie de trupe NATO în Ucraina? Experții explică presiunea ce ar putea fi pusă pe Rusia și lipsurile de care se va lovi Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Declarația președintelui Franţei, Emmanuel Macron, potrivit căreia nu poate fi exclus niciun scenariu în Ucraina, inclusiv desfășurarea de trupe NATO pe teritoriul ucrainean, a eliminat tăcerea asupra discuțiilor publice pe această temă. În ciuda faptului că Casa Albă și principalii lideri europeni au exclus această posibilitate, analiștii și comentatorii occidentali consideră, la fel că ministrul polonez de externe Radek Sikorski, că "prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput".

Unii experți militari califică drept scăzută probabilitatea ca vreo forță NATO să fie desfășurată în Ucraina, dar sugerează că merită să se gândească la scenarii posibile care "ar putea servi drept bază pentru evaluarea riscurilor altor țări NATO".

Alții, dimpotrivă, sunt convinși că, mai devreme sau mai târziu, țările NATO vor fi obligate să ajute Ucraina prin implicarea unor forțe armate, deoarece Kievul nu are nevoie doar de arme, ci și de oameni în acest război.

 

Posibile sarcini ale trupelor NATO în Ucraina


Potrivit lui Mick Ryan, un fost general al armatei australiene care colaborează cu instituții de cercetare americane, obiectivele trimiterii de trupe NATO în Ucraina ar putea include oprirea avansării în continuare a Rusiei în Ucraina și apoi sprijinirea Ucrainei în eliberarea teritoriilor sale. În acest fel, ele ar forța Kremlinul să își schimbe calculul strategic și să caute negocieri privind retragerea completă a trupelor rusești.

De asemenea, așa cum notează Ryan în articolul său din Futura Doctrina, trupele NATO în Ucraina ar semnala determinarea alianței de a rezista eforturilor Rusiei de a ataca țările NATO. De asemenea, acestea ar fi demonstrat hotărârea NATO de a ține piept altor națiuni autoritare și ar fi împiedicat escaladarea conflictului într-unul nuclear.

 

Un război nuclear ar fi ineficient


În ciuda afirmațiilor unor ruși care susțin că un conflict nuclear este probabil dacă țările NATO vin în ajutorul Kievului cu trupele lor, un alt observator, Edward Lutvak, un strateg și istoric cunoscut pentru lucrările sale despre istoria militară și relațiile internaționale, consideră că istoria conflictelor de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace dovedește că un război nuclear ar fi ineficient.

Logica este că cealaltă parte ar folosi propriul arsenal de arme nucleare "tactice" de mici dimensiuni, iar același lucru se aplică oricărei încercări de a înlocui forța militară convențională cu arme nucleare, scrie Lutvak.

"Și astfel a devenit clar că, deși armele nucleare sunt un factor de descurajare util, ele pot fi folosite doar pentru a riposta la atacuri nucleare anterioare - și niciodată pentru a obține vreun fel de victorie", spune Lutvak în articolul său pentru The Unheard.

 

Ucraina are nevoie nu doar de arme, ci și de oameni care să le folosească

 

Pe baza acestui lucru, el este convins că desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina este posibilă și nu va duce la un conflict nuclear.

De asemenea, el consideră că, în ciuda afirmațiilor Kievului că are nevoie doar de arme occidentale și că ucrainenii vor lupta singuri, Lutvak este convins că nu este așa și că Ucraina are nevoie nu doar de arme, ci și de oameni care să le folosească.

El spune că, în ciuda scăderii vârstei de mobilizare, în Ucraina nu există suficienți tineri care să poată lupta eficient. Potrivit estimărilor sale, Ucraina poate mobiliza maximum 800.000 de oameni, ceea ce este foarte puțin pentru o țară de o asemenea mărime, în condițiile în care Israelul, mult mai mic, poate mobiliza rapid aproximativ 600.000 de soldați dacă este necesar.

Potrivit lui Lutvak, dacă țările NATO nu vin în ajutorul Ucrainei cu trupe, aceasta se va confrunta cu o "înfrângere catastrofală".

Potrivit lui Lutvak, Marea Britanie și Franța, împreună cu țările scandinave, se pregătesc deja, în mod discret, să trimită trupe. Este vorba de unități mici, de elită, precum și de personal logistic și de sprijin care ar putea rămâne departe de linia frontului.

De asemenea, generalul în retragere Ryan consideră că instructorii străini din Ucraina ar putea antrena trupele ucrainene, ceea ce ar contribui la eliberarea de forțe ucrainene suplimentare pentru linia de front. Experții NATO ar putea lucra la stabilirea obiectivelor, la securitatea cibernetică, la culegerea de informații și în alte domenii de înaltă tehnologie. Ar fi nevoie de forțe suplimentare în domeniul apărării aeriene. Inginerii militari ar putea ajuta la construcția liniilor de apărare și la deminare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel