David și Goliat (Video). Un M109 de producție americană a spulberat „uriașul” 2S4 de 240 mm al Rusiei - cel mai mare mortier din lume

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Captură video Ukrainian Military @YouTube
Foto: Captură video Ukrainian Military @YouTube

Ucrainenii au reușit recent distrugerea unui 2S4 Tyulpan (Tulpan) rusesc de 240 mm - cel mai mare mortier din lume. 

De precizat că încă de pe 24 ianuarie, fapt semnalat și de DefenseRomania, artileriștii ucraineni au anunțat că obuzierele autopropulsate М109 ale Brigăzii 72 Mecanizate efectuează zilnic lovituri împotriva forţelor ruse care ocupă regiunea Donețk.

Atunci, militarii ucraineni au precizat că au reuşit să distrugă mortierului rusesc autopropulsat 2S4 Tyulpan de 240 mm.

Pe internat au apărut și imagini de la lovitura respectivă publicate încă de atunci.

Se poate observa cum un mortier 2S4 Tyulpan (Tulpan) rusesc de 240 mm este lovit de artileria ucraineană.

Cei de la Mil.in.ua citează un reportaj recent cu militarii Brigăzii 72 Mecanizate care reconfirmă lovitura.

Uriașul mortier rusesc a fost lovit de un obuzier autopropulsat de producție americană de tip M109. Un camion militar aflat lângă mortierul 2S4 fusese apoi și el lovit.

Din scurtul material video se poate observa și un militar rus aflat în imediata apropiere a mortierului înainte ca acesta să fie lovit.

Ucrianienii precizează că atacul a avut loc în urma unei misiuni de recunoaștere efectuate de militarii Brigăzii 72 Mecanizate și coordonat cu o dronă.

Din primele imagini e foarte probabil ca mortierul să fi suferit daune mari.

Mortierul autopropulsat  2S4 Tulpan (Tyulpan), denumit și „Barosul”, dispune de un tun de 240 mm, și e cel mai mare mortier din lume. Acesta este de două ori mai mare decât mortierele NATO. 2S4 e capabil să folosească și încărcătură nucleară.

 

Și totuși, ce tip de obuziere M109 deține Ucriana?

 

2. Obuzier au... (us_army_erca_m109a7_01054900.jpg)

Obuzier autopropulsat M109A7 american. Foto: U.S. Army

Încă din aprilie 2022, presa occidentală a scris despre transferul mai multor obuziere autopropulsate M109 de 155 mm, din depozitele militare ale SUA și ale altor armate occidentale.

Presa ucraineană a speculat, nu fără motiv, că ar fi vorba de M109A6 Paladin, una dintre cele mai populare versiuni ale obuzierului M109, care stă la baza artileriei armatei americane. Cu toate acestea, încă nu există informații confirmate cu privire la furnizarea de obuziere M109A6 Paladin către Ucraina, în timp ce există informații despre transferul a aproape o sută de unități de alte versiunii M109.

Norvegia, Olanda, Italia și Belgia, pe lângă SUA, se află printre statele care au oferit M109 Ucrainei.

M109 este un obuzier autopropulsat de 155 mm cu șenile. A fost produs în serie din 1963 și a fost folosit în toate conflictele militare în care a fost implicată armata americană începând cu războiul din Vietnam.

Versiuni ulterioare moderne au fost dezvoltate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel