David Barnea, șeful recrutării spionilor, noul șef al Mossad

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lunetist Sursa foto: Israel Defense Forces/Facebook
Lunetist Sursa foto: Israel Defense Forces/Facebook

David Barnea, în vârstă de 56 de ani, în prezent director adjunct al Mossad îl va înlocui, la începutul săptămânii viitoare, pe Joseph (Yossi) Cohen la conducerea celebrei agenției de informații din Israel.

Cohen și-a anunțat plecarea începând cu data de 1 iunie după ce a condus Mossad-ul timp de mai bine de cinci ani. Una dintre marile realizări ale sale este normalizarea relațiilor dintre Israel și statele arabe din Golf, acțiuni care au dus la semnarea unor acorduri de pace cu Emiratele Arabe Unite și Bahrein, transmite The Jerusalem Post.

David Barnea s-a alăturat Mossad-ului în anul 1996 ca ofițer de caz. Din 2013 s-a aflat la conducerea diviziei Tzomet specializată în recrutarea de agenți și șef adjunct al Keshet, divizia de ascultare electronică. Principala țină a lui David Barnea a fost recrutarea spionilor împotriva țintelor prioritare: Iran, Hamas, Hezbollah.

2. David Barn... (david-barna-sef-mossad-sursa-foto-mossad-twitter_08763400.jpg)

David Barnea Sursa foto: Mossad/Twitter

Procurorul general, Avichai Mandelblit a anunțat azi că David Barnea, actualul șef adjunct al Mossad îl poate succeda pe Yossi Cohen în funcția de șef al renumitei agenții de spionaj, asta după ce procurorul înghețase numirea până la numirea unui nou guvern.

Acesta a spus că situația politică din prezent pare să nu ducă la un nou guvern până la 1 iunie când Cohen renunță la funcție.

Numirea a fost aprobată ulterior de Comitetul consultativ al serviciului public, condus de fostul judecător al Curții Supreme, Eliezer Goldberg, mai precizează sursa citată.

Din punct de vedere tehnic, agenția face parte din biroul primului ministru, astfel încât nu sunt necesare aprobări ale Guvernului sau Knesset (Parlamentul Israelian).

Numirea lui Barnea a fost lăudată atât de fostul șef al agenției, Danny Yatom, cât și de fostul șef adjunct, Ram Ben Barak. Cei doi sunt cunoscuți pentru criticile aduse lui Benjamin Netanyahu, iar sprijinul lor a arătat că Barnea este respectat în comunitatea de informații.
În același timp, se pare că Barnea va adopta același stil agresiv ca și precedentul șef, Cohen, mai precizează sursa citată.

Acest lucru este în contrast cu predecesorul lui Cohen, Tamir Pardo, care marja pe colectarea informațiilor, asumându-și puține riscuri operaționale și a încercat să mențină agenția mai mult în culise.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel