Danemarca și Olanda vor achiziționa împreună 14 tancuri Leopard 2A4 pe care le vor dona Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:
Leopard 2 A4, predat forțelor ucrainene
Leopard 2 A4, predat forțelor ucrainene

Guvernele Danemarcei şi Ţărilor de Jos au prezentat joi un acord de intenţie pentru achiziţionarea în comun a 14 tancuri 'Leopard 2A4' care vor fi trimise Ucrainei, au anunţat cele două ţări joi, potrivit Agerpres, care citează EFE, Reuters şi AFP.

„Ţările de Jos şi Danemarca îşi anunţă astăzi (joi) intenţia de a achiziţiona şi recondiţiona 14 tancuri Leopard 2A4 pentru a le dona apoi Ucrainei în urma colaborării noastre fructuoase cu Germania pentru livrarea a cel puţin 100 de tancuri Leopard 1A5”, potrivit unui comunicat al Ministerului danez al Apărării. Acesta precizează că tancurile vor fi furnizate de la „începutul anului 2024".

„Cele două naţiuni ale noastre vor continua să exploreze alte domenii potenţiale pentru a furniza în comun capacităţi suplimentare pentru a sprijini Ucraina. Suntem hotărâţi să o sprijinim atât timp cât va fi necesar”, se subliniază în comunicat.

Tancurile, care vor fi livrate începând cu primul trimestru al anului 2024, au un cost total estimat de 165 de milioane de euro, ce va fi împărțit în mod egal între cele două ţări.

Anunţul a fost făcut de ministrul interimar al apărării de la Copenhaga, Troels Lund Poulsen, la finalul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului danez, care a sprijinit iniţiativa guvernului centrist condus de social-democrata Mette Frederiksen.

„Este absolut crucial pentru speranţa într-o Europă paşnică şi sigură să nu-i lăsăm pe ucraineni să lupte singuri”, a insistat ministrul interimar al apărării danez, adăugând că îi va informa pe ceilalţi membri ai Grupului de contact pentru Ucraina cu privire la detalii, vineri, în cursul reuniunii de la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

În februarie, Danemarca, Germania şi Ţările de Jos anunţaseră că-şi vor reuni resursele pentru a restaura cel puţin 100 de tancuri Leopard 1 din stocurile industriale şi de a le furniza Ucrainei în cursul acestui an şi anul viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel