Danemarca l-a convocat pe ambasadorul rus după ce un Su-27 a violat spațiul aerian al NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Danemarca a anunţa că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în această ţară după ce un Su-27 rusesc a încălcat spaţiul aerian danez în timpul unui exerciţiu al NATO.

"Luăm în serios încălcarea inacceptabilă a spaţiului aerian danez de către Rusia. Este absolut esenţial ca toată lumea - inclusiv Rusia - să adere la regulile de bază şi principiile internaţionale", a precizat ministrul danez de externe Jeppe Kofod într-un comunicat, citat de Agerpres și France Presse.

NATO a denunţat la rândul său atitudinea agresivă a Rusiei.

Incidentul, care a avut loc vineri în largul insulei de Bornholm din Marea Baltică, "este primul de acest fel şi indică un nou nivel în comportamentul provocator rus", potrivit NATO.

Incidentul a fost semnalat pe larg de către DefenseRomania. „Acest incident demonstrează faptul că Rusia nu respectă normele internaţionale şi suveranitatea aeriană a unui aliat NATO. Rămânem vigilenţi şi pregătiţi să apărăm spaţiul aerian NATO 24/7,” a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Comandamentului Aerian Aliat.

 

Rusia, în stilul ei caracteristic, a negat acuzaţiile. Alianța a publicat imagini din timpul violării spațiului aerian al NATO, în momentul în care Su-27 a interceptat un bombardier strategic american B-52

 

Rusia a declarat că avionul său de vânătoare Su-27, folosit pentru interceptarea B-52 al Forţelor Aeriene SUA, nu a încălcat spațiul aerian danez și a zburat peste apele neutre ale Mării Baltice, a informat luni agenţia rusă de presă TASS, citând un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

Convocarea ambasadorului rus din Danemarca are loc în contextul în care un bombardier american B52 a fost urmărit de un avion de luptă rusesc Su-27, "comiţând o încălcare semnificativă a spaţiului aerian al unei ţări NATO", potrivit NATO. 

Provocările Rusiei nu reprezintă o noutate, dimpotrivă. Însă prin pătrunderea în spațiul aerian al NATO, Moscova duce provocările la un alt nivel.

CITEȘTE ȘI: Aeronavele rusești au interceptat „nesigur și neprofesionist” bombardierul B-52H al SUA, în zona Mării Negre (VIDEO)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel