Cum văd sud-coreenii cooperarea cu industria poloneză de apărare: Polonia nu este doar clientul nostru, ci este partenerul nostru în producția de armament

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În zilele următoare, în Coreea vor ajunge primele camioane Jelcz pe care vor fi instalate lansatoare de rachete Chunmoo. Atât coreenii, cât și angajații companiei poloneze Huta Stalowa Wol (HSW) vor lucra la integrarea sistemelor. Polonia nu este doar clientul nostru, ci și partenerul nostru în producția de componente de armament", spun reprezentanții companiei Hanwha Aerospace.

 

Anul acesta, 18 lansatoare de rachete Chunmoo vor fi livrate armatei poloneze. Contractul pentru achiziționarea a 218 sisteme de acest tip a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut. Unitatea de lansare a sistemului de rachete Chunmoo va fi montată pe șasiul camionului polonez Jelcz și vor dispune de sistemul polonez de management al luptei TOPAZ.

Primele trei unităţi de lansare Chunmoo vor fi integrate pe camioane Jelcz la fabrica Hanwha Aerospace din Coreea de Sud, iar celelalte 15 la uzina poloneză Huta Stalowa Wola, au anunțat recent reprezentanții companiei coreene.

Aceștia au anunțat, de asemenea, că şasiul camionului Jelcz pe care vor fi amplasate lansatoarele vor fi transportate în Coreea de Sud în următoarele zile. Lucrările de integrare a componentelor vor începe în luna mai. Vor participa și specialiști polonezi de la compania HSW. Toate lansatoarele - atât cele integrate în Coreea, cât și cele integrate în Polonia - vor fi testate de specialiștii Hanwha Aerospace.

,,Ne asumăm sută la sută responsabilitatea pentru acest proiect, așa că nu vom livra sistemul până când nu vom fi siguri că totul este în regulă cu el'', asigură reprezentanții Hanwha Aerospace.

Cât timp vor dura lucrările? - Aproximativ trei-patru luni. ,,Sperăm că vom putea prezenta primul lansator Chunmoo pentru Polonia în septembrie, la Expoziția Internațională a Industriei de Apărare de la Kielce'', au declarat reprezentanții companiei sud-coreene Hanwha Aerospace.

Aceștia au mai susținut că cooperarea polono-coreeană nu se limitează la achiziții. - Polonia nu este doar clientul nostru, ci și un partener în producția de armament, asigură Hanwha Aerospace.

Un consorțiu format din Hanwha Aerospace și Huta Stalowa Wola a fost format în februarie. Datorită acestui consorțiu, asamblarea finală și, în viitor, producția obuzierelor K9 va avea loc în Polonia.

În ceea ce privește producția de rachete pentru sisteme Chunmoo în Polonia, aceast demers este posibil, dar depinde de mulți factori, inclusiv de companiile poloneze - a declarat un reprezentant al companiei coreene Hanwha Aerospace.

Polonia mizează pe o cooperare extinsă cu Coreea de Sud. În principal, se dorește ca sistemul de artilerie să fie amplasat pe șasiul camionului polonez Jelcz, să poată fi integrat în sistemul automat de control al focului Topaz, iar producția de rachete să fie adaptată necesităților poloneze. Există, de asemenea, așteptări cu privire la posibilitatea interoperabilității sistemelor de rachete K239 Chunmoo și Langusta de 122 mm (versiunea modernizată a BM-21 Grad  sovietice).

K239 Chunmoo, produs de Hanwha Defense, a intrat în dotarea armatei sud-coreene în 2015, iar în prezent se mai află în dotarea armatei Emiratelor Arabe Unite. 

Sistemul permite utilizarea rachetelor de 130 mm (proiectile reactive de la lansatoarele multiple de rachete coreene K136 Kooryong, de generație anterioară), de 227 mm (muniție de bază, compatibilă cu M270 utilizate de HIMARS) și de 239 mm (capabile să lovească ținte la o distanță de 80-85 km, ghidate prin GPS sau inerțial).

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel