Industria poloneză de apărare, angajată într-un nou program militar. După IFV-ul Borsuk se anunţă dezvoltarea unui nou vehicul de luptă care să facă echipă cu M1A2 SEPv3 Abrams

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Borsuk. Sursa foto: Defence24.
Vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Borsuk. Sursa foto: Defence24.

În loc să reinventeze roata, Polonia va dezvolta un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie. Polonia nu are de gând să se oprească la programele militare deja anunţate pentru modernizarea armatei sale și, după ce a semnat o comandă pe scară largă de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Borsuk, cu un plan de 1.400 de unități, va dezvolta un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie.

Este demn de remarcat faptul că Borsuk a fost proiectat cu o limitare destul de semnificativă - capacitatea de a depăși cele mai grele obstacolele, mai ales întinderi de apă.

Ca urmare, vehiculul a devenit într-o oarecare măsură ''ostatic'' al acestei condiții, deoarece greutatea maximă și, odată cu aceasta, nivelul de protecție a blindajului și numărul de soldați din secțiunea aeropurtată au fost limitate.

Forțele Armate Poloneze și industria poloneză de apărare (PPO) au semnat recent un acord-cadru pentru construcţia a 1.400 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Borsuk.

Acesta este cel mai mare contract pe care îl primeşte industria poloneză de apărare și include, de asemenea, dezvoltarea de noi platforme pentru a crea mai multe variante ale vehiculului de luptă Borsuk.

În plus, publicaţia Defence24 precizează că  Ministerul polonez al Apărării are în vedere să atribuie industriei de apărare sarcina de a dezvolta un nou vehicul de luptă pentru infanteriei care să vină în completarea lui Borsuk.

Cerințele pentru dezvoltarea şi achiziţia unui vehicul greu de luptă pentru infanterie, fac parte dintr-un fel de concept de exploatare a complementarității, două modele ale aceluiași tip de echipament militar, în acest caz vehicule blindate de luptă.

Conform acestui concept, forțele armate poloneze urmează să exploateze două tipuri de tancuri: tancurile K2PL, clasificate drept tancuri medii, și M1A1FEP și Abrams M1A2SEPv3 , care pot fi clasificate drept tancuri grele.

Astfel, tancurile K2PL ar urma să facă echipă cu vehiculele de luptă amfibii Borsuk, mai ușoare, în timp ce Abrams ar urma să fie sprijinite de un nou vehicul de luptă greu.

Acest tip de vehicul ar urma să fie creat prin folosirea unor componente ale șasiului utilizat pentru obuzierele autopropulsate Krab și K9. Printre acestea se numără componente precum motorul, transmisia principală, suspensia și șenilele, care vor fi instalate într-o carcasă nouă proiectată de la zero.

După cum a declarat locotenent-colonelul Krzysztof Płatek, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Armament din cadrul Ministerului polonez al Apărării, într-un interviu acordat Agenției Poloneze de Presă (PAP): "Spre deosebire de Borsuk, cerința de flotabilitate a vehiculului va fi eliminată, în timp ce configuraţia carenei ar urma să fie mai mare şi va permite instalarea unui blindaj mai bun, a mai multor echipamente la bord, precum și o creștere a numărului de militari care pot fi transportaţi; în cazul Borsuk, este vorba de șase militari".

Purtătorul de cuvânt al Agenției poloneze pentru Armament a adăugat că se are în vedere echiparea noului vehicul cu un tun de calibru mai mare - 40 mm. În plus, noul vehicul de luptă urmează să fie echipat, ca și Borsuk cu, printre altele, un lansator de rachete ghidate antitanc.

Un astfel de vehicul, fiind astfel mai mare și mai greu decât Borsuk, nu numai că va avea un nivel semnificativ crescut de protecție balistică, dar va putea transporta, de exemplu, 8 sau 9 militari cu tot cu echipamente.

În mod firesc, armamentul vehiculului va fi dispus pe turela telecomandat ZSSW-30 - cum este şi la Borsuk și Rosomak. Armamentul este format din tunul automat Mk44S de calibru 30 mm, mitralieră UKM-2000C de calibru 7,62 mm și lansatoare de rachete ghidate antitanc, de exemplu Spike LR1/LR2.

În cazul vehiculului de luptă pentru infanterie, puterea de foc poate fi mărită prin schimbarea calibrului tunului Mk44S de la 30 mm la 40 mm. Designul său face posibil acest lucru, necesitând doar înlocuirea țevii și a câtorva componente minore.

S-a raportat că un prototip al noului vehicul greu de luptă pentru infanterie ar putea fi dezvoltat în cursul acestui an și ar putea fi prezentat în timpul Expoziției Internaționale a Industriei de Apărare care are loc la Kielce, Polonia

Mai mult, vehiculul greu de luptă al infanteriei ar putea intra în dotarea nu doar a Diviziei 18 Mecanizate, ci și a Diviziei 1 Infanterie, care abia se formează. În timp ce Divizia 18 Mecanizată ar urma să folosească doar tancurileM1 Abrams și noul vehicul greu de luptă pentru infanterie, Diviziei 1 Infanterie ''Legiunea''  ar urma să dispună atât cu tancuri K2PL și vehicule de luptă pentru infanterie Borsuk, cât și de tancuri M1 Abrams și noile vehicule grele de luptă pentru infanterie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel